Kesklinna, kunagise arestimaja ja politseiprefektuuri hoone krun­dile aadressil Lubja tänav 4 kerkib riigi tellimusel suur bü­roo­hoone. Kummatigi pole prae­gu enam teada, kes hiidhoonesse kolib.

Nimelt oli äsja algatatud de­tail­planeeringu tellija Riigi Kinnisvara Aktsiaselts, kes kavatses rajada kõnealusele kinnistule maksu- ja tolliameti ning Põhja maksu- ja tollikeskuse kõikide osakondade tarbeks ühtse büroohoone. MTA ja RKAS allkirjastasid üle-eelmisel aastal ka ühiste kavatsuste protokolli.

Toona väärtustas MTA peadirektor Enriko Aav kokkulepet kõrgelt, viidates sellele, et uus hoone on maksuametile väga oluline, sest praegu asuvad bürood hajali üle terve linna. Ent vahepeal on maksuameti plaanid muutunud.

“Läbirääkimised RKAS-iga näitasid, et kavandatav hoone pole meile ikkagi sobilik,” selgitas MTA avalike suhete nõunik Priit Rum. “Pakutud üüripindade suurus ei vasta soovitule, samuti on probleeme ajagraafikuga, sest kõnealuse ehitise valmimine venib MTA jaoks liiga pikaks.” Rum lisas, et maksu- ja tolliamet ootab uusi pakkumisi ja loodab leida vajaminevad rendipinnad 2010. aasta suveks.

Ehitamise ettevalmistused aga jätkuvad. Eelmise aasta lõ­pus lammutati kinnistul paiknenud neljakorruseline politseimaja, tulevane ehitis on aga tunduvalt kõrgem, tipnedes kolmel hooneosal lausa kaheksa korrusega.

Büroohoone ei kellelegi

“Kõigi eelduste kohaselt valmib kõnealune ehitis 2010. aastaks,” rääkis RKAS-i kõneisik Madis Idnurm, kes tutvustab kavandatavat maja kui nüüdisaegset, hea juurdepääsu ja avarate parkimisvõimalustega hoonet. “Enne ehitustööde algust tuleb kehtestada detailplaneering ning korraldada projekteerimis- ja ehitushanked.”

Madis Idnurme hinnangul pole karta, et uus hoone võib linnapilti moonutada. “Sobiv lahendus valiti välja 2007. aastal korraldatud ideevõistlusega, mille komisjoni kuulusid ka linna esindajad, ja välja valiti linnaruumi kõige paremini sobiv lahendus,” märkis ta.

Idnurm kinnitas, et Riigi Kinnisvara Aktsiaselts lähtub praegu oma tegevuses ikkagi maksuametiga sõlmitud koostöölepingust. Ent kuna maksuamet otsib juba teisi büroohooneid, pole esialgu veel teada, kes või mis ikkagi riigi kavandatavasse hiidhoonesse kolib.

Esinduslik hoone

••    Lubja 4 asu­vale kinnistule ra­jatava büroo­hoone netopind tuleb eeldatavasti 18 000 ruut­meet­rit. Tallinna üldplan­ee­rin­gu kohaselt on piirkonna juht­funkt­sioon ühiskondlike ja puh­keehitiste ala.

••    Kavandatav ehitis tuleb põhi­mahus neljakorruseline, kuid kolme kaheksakorruselise hoo­neosaga. Maja kõrguseks määratakse merepinnast 50 meetrit ja selle peasissekäik tuleb J. Vilmsi tänava poolsest osast.

••    Liiklusohutuse suuren­dami­seks on tehtud ettepanek ehitada Lubja ja J. Vilmsi tänavale ka ringristmik.