Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuses täna toimunud seminaril „Vene meedia ja infosõda“ avaldas Lucas arvamust, et suurema osa Vene massimeedia kohta ei oleks väga õige kasutada sõna „meedia“, vaid pigem lihtsalt öelda propagandamasin või kvaasi-meedia.

Siiski leidis ta, et Venemaal on ka mõned objektiivsed meediakanalid nagu näiteks raadiojaam Ehho Moskvõ ning mingil määral ka osaliselt välismaal toodetava programmiga rahvusvaheline telekanal RTVi.

Lucas nentis, et võrreldes NSVL-i ajaga on meediaväljaannete arv Venemaal plahvatuslikult kasvanud, mistõttu on väga keeruline sealt välja sõeluda infot selle kohta, mis riigis tegelikult toimub.

Ta tõi lähiajast näite Vene meedia kontrollitavuse kohta: seoses majanduse kehva olukorraga võib artiklites kasutada sõna „kriis“ ainult juhul kui räägitakse välisriikidest, kodumaist keerulist finantsseisu tuleb nimetada kuidagi teisiti.

„Venemaa on suurepärane riik, mida juhivad suurepärased inimesed, kes saadavad korda suuri asju. Seevastu Venemaa naaberriigid on õudsad, fašistlikud, mis teevad Venemaale palju kurja,“ kirjeldas Lucas seda, mida võimud ajakirjanduselt ootavad.

Lucas meenutas ka mõni kuu tagasi levinud libauudist selle kohta, kuidas Ida-Virumaal tahavad kaks talunikku taastada ENSV. „Huvitav pole mitte väidetav sündmus iseenesest, vaid see, kuidas Vene ning ka Eesti meediaväljaanded seda kajastasid,“ lisas ta.

„Kui Põhja-Itaalias oleks kaks talumeest teatanud soovist taastada Habsburgide impeerium, siis oleks see piltuudisena jõudnud Itaalias sündmustevaesel päeval mõne ajalehe kuuendale leheküljele, mitte oluliste väljaannete esikülgedele,“ Lucas näite.

Seminaril samuti esinenud meediaanalüütik Raul Rebane avaldas arvamust, et praegu pole Vene riigipea suhtes liiklvel eriti anekdoote, mis võib tähendada seda, et inimesed võtavad näiteks Vladimir Putinist ajakirjanduses loodud pilti enam-vähem tõe pähe.

Rebane tõi vastupidiseks näiteks kunagise NSVL-i valitseja Leonid Brežnevi, keda tollane meedia kujutas kui elujõulist riigijuhti, kuid rahva seas liikus palju anekdoote, kus kirjeldati teda kui seniilset rauka.

Liikumise Reporters Sans Frontières’i poolt koostatava rahvusvahelise pressivabaduse indeksi kohaselt paiknes Venemaa käesoleval aastal 141. kohal.