Ida-Viru tööstuslinnade vahele surutud Lüganuse vald on arendajatele pinnuks silmas, sest seisab jõuliselt oma looduse puutumatuse eest. Viimati alustati protesti 80 tuuliku rajamise vastu.

13 küla ja 1400 elanikuga looduskaunis Lüganuse asub Kiviõli, Püssi, Aseri ja Kohtla-Järve vahel ning on Eestimaa idapoolseim valdavalt eestikeelne vald. Kahe aastaga on Lüganuse rahvas kodanikuühiskonna võimalusi kasutades pannud seisma kahe paekivikarjääri ning ühe elamurajooni rajamise. Meelsuse avaldamiseks on kasutatud aktiivset osalust planeeringute arutlusel, kohtusse kaebamist, allkirjade kogumist, pikette, protestisärkidega ringi liikumist. “Me ei soovi muud kui oma kodupaigas rahulikult elada ja et arendajad selle meie õigusega arvestaks,” on korduvalt rõhutanud keeleõpetaja, külaliikumise eestvedaja Kaja Toikka.

Praegu teeb Lüganuse rahvast ärevaks omavalitsuse territooriumile kogunisti kahe tuulepargi rajamise kava. Parkide keskkonnamõju hindamise koosolekul osales üle 70 inimese.

Vallavanem Arno Rossmann tõdes, et arendajate plaanid võtavad enda alla suurema osa valla territooriumist. “Plaan on hirmuäratav. Purtse pargi suurus on 2900 hektarit ja Varja oma 4700 hektarit. Lüganuse valla territoorium on aga 10 700 hektarit ja siia kavatsetakse panna 80 tuulikut. Nii hävitatakse ajaloolise kihelkonna miljöö, sest kuhu sa ka ei vaataks, igal pool on tuulikud.” Külaseltsi üks juhte Kaja Toikka lisas: “80 tuulegeneraatorit koos infrastruktuuriga vähendavad ja killustavad suurel määral põllumajandusmaad.”

Kaks parki korraga

Kohalikke, kellest paljud pooldavad küll tuuleenergiat, häirib eelkõige tuulikute suur hulk.  “Olen kuulnud, et tuulikute vibratsioon ajab mesilased segadusse, nad ei leia enam kodu üles,” muretses Lehte Lipasaar. “Mis saab meie külateedest 80 tuuliku ehitamise järel?” küsis Kaido Roos.

Ühe arendaja, AS-i Raunistal nõukogu liikme Ivan Hristenko koosolekul öeldud lubadus hakata võimalike ebameeldivuste eest kompensatsiooniks tasuta elektrit jagama, enamikku  koos- olijaist ei veennud.

Lisaks tekitas rahvas pahameelt koosolekupäeva hommikul igasse postkasti pistetud tuuleenergiat ja ühe tuulepargi arendajat OÜ Adepte tutvustav propagandamaterjal, mille juhatas sisse riigikogu liige Marek Strandberg.

“Olukord, kus ühte valda planeeritakse korraga kaht tuuleparki, tuleb sellest, et Eestis puudub senini tuuleparkide teemaplaneering,” selgitas Strandberg.