Keskkonnaministeeriumile on esitatud põlevkivi kaeveloa taotlusi, mis kataksid 2/3 Maidla valla territooriumist. Põlevkivi riikliku arengukava komisjoni on kaasatud põlevkivivaldadest vaid Maidla vallavolikogu esimees Enno Vinni.

Lüganuse kihelkonna põlisrahva liikumise algatusrühm on moodustatud, et koondada kihelkonna põliselanikud oma loodusvarade hoidmiseks ja keele ning esivanemate pärandi edasikandmiseks ja arendamiseks. Toetusavalduses kutsutakse Lüganuse kihelkonna põlisrahvast lisaks üles elustama oma murdekeelt ning esitatakse avalduse tekst ka Lüganuse keeles.

Lüganuse kihelkond, sealhulgas Maidla valla territoorium, on vanima asustusega piirkondi Eestis, lisaks üks valdavalt eestlastega asustatud alasid Ida-Virumaal. Laupäeval 29. juunil peetud Maidla valla päev oli pühendatud 765 aasta möödumisele kuue Maidla valla küla, Aidu, Savala, Soonurme, Mehide ja Maidla esmamainimisest. Nendest Aidu küla, kunagi Maidla valla suurim, hävitati 1970. aastatel (Oktoobri, hiljem Aidu) põlevkivikarjääri rajamisel.

Kaja Toikka