Ida-Virumaa Lüganuse valla Purtse ja Liimala küla elanikud on andnud üle saja protestiallkirja Suurkõrtsi paekarjääri vastu, sest kardetakse kaevude reostumist või kuivaksjäämist.

“Liimala elanikest on allkirja andnud 97 protsenti,” ütles üks protestiliikumise eestvedajaid, Purtse külavanem Juho Põld, seistes tulevase karjääri asukohas Tallinna-Narva maantee veeres. Seni on karjäärist ammutatud kruusa, pärast selle varude lõppemist soovib AS Kiviluks hakata teetööde tarvis paekivi lõhkama ja kaevandama.

“Kuni kaheksa meetri sügavuseks kavandatud karjäärist poolteise kilomeetri kaugusele jääb looduskaitsealune Rannu-Kestla raba, aga keskkonnamõju uuring selle võimalikku kuivaksjäämist ei käsitle, uuriti vaid viiesajameetrise raadiusega piirkonda,” pahandas Lüganuse küla seltsi juht Kaja Toikka.

Praeguse karjääri läheduses elav Lonni Kullast ütles, et juba kruusa ammutamine on tema kaevu vee sodiseks ajanud. “Mis aga tuleb, kui veel sügavamalt kaevama hakatakse?” oli memm mures.

Karjääri keskkonnamõju hindajad OÜ-st ELLE (Estonian, Latvian, Lihtuanian Environment) tunnistasid, et kuna andmed piirkonna kaevude varasema seisukorra kohta puuduvad, ei olnud võimalik uurida joogivee kättesaadavust ja seisundit. Samal põhjusel ei suuda ka Lonni Kullast tõendada oma kaevu reostumise ja karjääri seost.

Kohalikke teeb ärevaks Sõreda oja tulevik. Sinna kavatsetakse suunata karjäärist väljapumbatav vesi. “Kas kaevandamis-prahi ja lõhkeainejääkidega vette tulevad veel kudema lõhed ja meriforellid?” muretses Purtse külavanem Juho Põld. Oja suubub Liimala supelranda, mis on üks Ida-Viru puhtamaid ja kaunimaid.

Karjääri rajada sooviva aktsiaseltsi Kiviluks juhataja Enn Kikas peab kohalike protesti mõneti hüsteerilisteks. “Selleks arutelud ja uuringud ongi, et kõik toimuks vastavalt seadustele. Kui aga inimestel kaob vesi, on ette nähtud kindel kord, kuidas rajada neile kompensatsiooniks uus puurkaev või veevõrk,” selgitas Kikas. Ta rõhutas, et protestimise kõrval võiks inimesed näha kasu, mida annab karjäär Ida-Viru teedeehitusele. “Pealegi – kui karjäär ennast ammendab, rajatakse sinna võsa asemele kena veesilm koos puhkepaigaga,” lubas Kikas.

Karjäär, millest on kavas ammutada aastas kuni 50 000 kantmeetrit paekivi, peaks end ammendama 15 aasta jooksul.

Lüganuse rahva võitlused

Lüganuse valla rahva protestimeel on tuntud. Paari aasta eest pandi käsi ette Lüganuse küla naabrusse rajatavale paekivikarjäärile, mullu peatati elamurajooni ehitamine Purtse hiie-mäe veerele.

“Me pole mitte arengu vastu, vaid soovime, et arendajad suhtleks kohalike inimestega ning otsiks üheskoos kompromisse,” ütles Lüganuse küla seltsi juht Kaja Toikka.