Diivanil lebas selili mehe laip ja selle kõrval naise surnukeha. Tallinna politsei pressiesindaja sõnul olid mees ja naine endale prügimäe naabrusse karpidest ja kastidest "maja" ehitanud, kus nad neile saatuslikul päeval koos ühe naisega viina võtsid.

Naine lahkus korraks seltskonnast ja kui ta tagasi tuli, oli kergestisüttiv eluase maani maha põlenud. Vägivallatundemärke polnud laipadel võimalik tuvastada, kuna need olid poolenisti põlenud.

Politseinike saabudes tuli neil algul minema ajada sündmuskohal einestavad koerad, kes hukkunud mehe jalga sõid. Sündmuse pealtnägijana on vahi alla võetud naine, kes seni tundmatute kaaslastega koos viina jõi. Teda polnud eile pärastlõunaks aga võimalik üle kuulata, kuna ta polnud veel piisavalt kainenenud.

Eluaegsele vangile 14 aastat lisaks. Tallinna linnakohus mõistis kahe naise mõrvamise eest eluaegset vanglakaristust kandva Vladimir Tenetovi(32) s süüdi veel ühe naise mõrvas ja teise üliraskes vigastamises.

Tuumakatastroof ei hirmuta. Eesti elanikud ei karda Tshernobõli-sarnast tuumakatastroofi, arvates, et tuumajaamad on muutunud turvalisemaks, selgub rahva keskkonnateadlikkust uurinud teadlaste tööst. Kuigi alla 30 protsendi küsitletutest pooldab tuumajaamade sulgemist, ei tea 15 protsenti nendele alternatiivi.

Relvaäri istung lükkus taas edasi. Tallinna linnakohtus lükkus eile oktoobrisse edasi aastaid veninud kohtuprotsess kaitsejõudude peastaabi relvaäris süüdistatavate üle, kuna üks kohtualuseid Aleksander Einseln oli haigestunud.

Põlva kalmistul maha saetud vana kase õõnsuses olnud viis kakupoega kolisid päästetöötajate abiga uude elukohta. Kuigi linnud toimetati vanast pesapuust kümmekonna meetri kaugusel asuva puu otsa ehitatud pessa, pole karta ohtu, et emalind seda üles ei leia, sest ta jälgis kogu aeg inimeste tegevust, kirjutas ajaleht Koit. Kakupesa avastati kalmistuvahi sõnul alles siis, kui ohtlikuks muutunud õõnes puu maha oli prantsatanud. Põlva päästeteenistuse direktori asetäitja Peeter Tigas meenutas, et hättasattunud loomi ja linde on tulnud aidata ka varem. Kõige sagedamini tuleb alla tuua puu otsa jäänud kasse.

Küprose lipu all Läänemerel sõitvalt laevalt meeskonnaliikme hooletuse tõttu eile hommikul saadetud ekslik häiresignaal alarmeeris Eesti, Soome ja Taani merevalvekeskusi. Häiresignaali Eesti majandusvööndis olnud kaubalaevalt Daria võttis merevalve allkeskus Saaremaal vastu kell 9.14. Häire võtsid vastu ka Soome ja Taani merevalvekeskused. Daria oli teel Peterburi ja viibis parajasti Hiiumaa Tahkuna poolsaarest 25 miili kaugusel loodes. Dariale olid valmis appi minema piirivalvekopter ja laevad, ent viimasel hetkel selgus, et tegemist oli valehäirega. Hiiumaa piirivalvepiirkonnas anti häire ka piirivalvelaevale. Väljasõiduvalmidusse viidi ka Muuga sadamas olnud kiirekäiguline piirivalvelaev PVL 105 Torm. Lõpuks selgus, et kolme riigi merevalvet alarmeeris hooletu meeskonnaliige, kelle küünarnukilt löögi saanud häiresignaali edastamise süsteem tööle hakkas.

Valitsus ja TALO alustasid palgaläbirääkimisi.

Valitsus ning kultuuri-, haridus- ja teadustöötajate ametiühing TALO alustasid eile palgaläbirääkimisi järgmise aasta palgakokkuleppe sõlmimiseks. TALO taotleb tuleval aastal kõrgharidusega õpetajale miinimumpalka vahemikus 5000–5600 krooni.

Tähistatakse Euroopa kaitsealade päeva.Euroopa Loodus- ja Rahvusparkide Föderatsiooni (Europarc) eestvedamisel tähistati eile üle Euroopa esimest korda kaitsealade päeva. Eestis tähistatakse üle-euroopalist üritust, mille eesmärk on rõhutada rahvusparkide ning kõigi muude kaitsealade osa Euroopa ja Eesti loodus- ning kultuuripärandis, eile ja täna.

Puuetega inimesed saavad ameti kaugõppes. Sotsiaalministeerium, haridusministeerium, kutsekoolid ja tööturuamet alustavad puuetega inimeste kaugõppekoolituse projekti. Täna on Haapsalus puuetega inimeste tööellu lülitamise projekti ettevalmistav seminar. Puuetega inimeste koolitust on kavas hakata korraldama Paide ja Taebla kutsekoolis ning Rakvere pedagoogilises koolis.

Kohalikeks valimisteks uus internetisüsteem. Vabariigi valimiskomisjon tahab ka kohalikel valimistel info edastamiseks kasutada internetti, kavatsedes Riigikogu valimiste ajal ilmnenud häirete tõttu pöörata suurt tähelepanu süsteemi töökindlusele. Ettevalmistused arvutisüsteemi juurutamiseks käivad ning augustis on plaanis testimisega algust teha.

Harjumaa ikka maavanemata. Harju eelmise maavanema volitused lõppesid enam kui kuu aega tagasi, kuid koalitsioon pole siiani leidnud kompromissi uue maavanemakandidaadi suhtes, küsimus jäi arutlusest kõrvale ka eilsel koalitsiooninõukogul.

OSCE esindaja kiitis Narva stabiilsust. Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) missiooni juht Berndt Braun kiitis Narvas valitsevat stabiilset olukorda. Braun kohtus möödunud nädala lõpus toimunud visiidil Narva linnapea Eldar Efendijeviga, kellega arutas linna üldisi probleeme ning rääkis OSCE-d huvitavatest küsimustest.

Kamaril töötab hüdroelektrijaam. Põltsamaal hakkas eile tööle täisautomaatne Kamari hüdroelektrijaam, mille moderniseerimine läks maksma kolm miljonit krooni. Kamari toodab aastas 1,5 miljonit kilovatt-tundi energiat, jaama tasuvuseks hinnatakse kuus kuni kaheksa aastat. Hüdroelektrijaama moderniseerimist toetasid Eesti ja Soome keskkonnaministeeriumid ning Põhjamaade Investeerimispank.

BNS