Marokos kuningas Hassan II matustel viibimise tõttu edasi lükatud Robin Cooki visiidi ajendiks on avada Tallinnas Suurbritannia uus saatkond.

Cooki programmi kuulub kohtumine president Lennart Meriga, peaminister Mart Laariga, välisminister Toomas Hendrik Ilvesega, kaitseminister Jüri Luigega ja leiboristide sõsarpartei – Mõõdukate – fraktsiooni esindajatega.

Briti välisministri visiidi eesmärk on süvendada koostööd Eesti uue valitsusega ja arutada mitut aktuaalset küsimust, nagu näiteks Eesti edusamme teel Euroopa Liitu, regionaalset kaitsepoliitikat ja Eesti kaitsejõudude arengut.

Samuti soovib välisminister Cook tänada Eestit toetuse eest Kosovos ja anda meie valitsusliikmetele ülevaate Kosovo kriisi arengust ning väljavaadetest tulevikus ning eraldi teemana arutada Euroopa Liidu uut kontseptsiooni Põhjamaade dimensioonist.

Tuhat välismaalast on Eestis ebasoovitavad. Eesti ametivõimud rakendavad riiki sissesõidu keeldu umbes tuhande, peamiselt endise Nõukogude Liidu territooriumilt pärit inimese suhtes. Sissesõidukeeld tuleneb väljasõidukohustuse ja sissesõidukeelu seadusest, mis jõustus 1. aprillil. Umbes 80 protsenti selle keelu rakendamise juhtudest on seotud viisaeeskirja pikaajalise või korduva rikkumisega, ütles kodakondsus-ja migratsiooniameti pressiesindaja. Valitsus otsustas möödunud teisipäeval oma määrusega moodustada sissesõidukeeldude riikliku registri.

Eestlased füüsikaolümpiaadil üliedukad. Täna saabub Tallinnasse Eesti koolinoorte võistkond, kes rahvusvahelisel füüsikaolümpiaadil Itaalias sai kuld-, hõbe- ja pronksmedali ning kaks diplomit. "See on enneolematu pretsedent, kus viieliikmelise võistkonna kõik liikmed saavad auhinnakoha," ütles Tartu Ülikooli täppisteaduste kooli direktriss Viire Sepp noorfüüsikute edu hinnates. "Noorteolümpiaadide kuldmedaleid on Eesti esindajad varem saanud vaid kahel korral informaatikas," lisas Sepp.

Vähipüügiluba maksab kuni 200 krooni. Eestis eile alanud kaks kuud kestval vähipüügihooajal maksab püügiluba ühe püügivahendiga 15 kroonist 200 kroonini ööpäevas. Kõige kallim on püügiluba Vääna ja Soodla jõel Harjumaal, kus ühepäevane luba vähimõrraga püüdmiseks maksab 200 ja vähinataga 100 krooni. Odavaim on vähipüük Jõgevamaal, Valgamaal, Viljandimaal ja Võrumaal, kus vähimõrra rendihind ööpäevaks on 25 ja vähinatal 15 krooni.

Tallinna linnakohus lasi eile vabadusse maikuus Harjumaal rahavedajat tappa üritanud Vjatsheslav Nikiforovi.

Jüri asula lähistel inkassaatorit rindu tulistanud ja 70 000 krooni röövinud Nikiforov pääses vabadusse, sest ta on varem kriminaalkorras karistamata. Raske kuriteo sooritanud noorukil olid kohtus käendajaiks kaks naist – ühe turismifirma direktor ja tolle asetäitja. "Käendajad lubasid, et Nikiforov ei hakka eeluurimisest kõrvale hoidma. Kui noormees kuhugi põgeneb, maksavad käendajad 5000 krooni trahvi," ütles kohtunik Ain Truu.

Nikiforovi vahi all hoidmise tähtaega kuni 21. augustini pikendada soovinud uurija Jana Nõukase sõnul ei tunne noormees raske kuriteo sooritamise järel kahetsust. "Ta võtab süü omaks, aga tema käitumises pole näha mingit kahetsust," kinnitas uurija. Pärast kuritegu varjas Nikiforov ennast viis ööpäeva politsei eest ja andis seejärel end ise üles. "Ega tal muud võimalust olnud, sest kaua ta ikka üksinda metsas oleks istunud," lausus Jana Nõukas.

Röövitud 70 000 krooni pole siiani üles leitud. Rindu haavata saanud ja kahest sõrmest ilma jäänud inkassaator on praeguseks tööle naasnud.