Praeguse politseiameti nõuniku Mikkovi tegude üle käib uurimine, süüdistust on aega esitada novembrini, ütles politseiameti pressiesindaja.

Eilsest algas Mikkovil 48 päeva kestev puhkus, kuid see ei takista uurimistoiminguid, kinnitas pressiesindaja, kelle sõnul pole Mikkov Kosovos missioonil olemise tõttu saanud politseinõunikuna töötada päevagi. Ametlikku süüdistust pole Mikkovile veel esitatud ning seega ei saa tema suhtes kohandada ka mingeid tõkendeid.

Päästeametile antakse homme üle 21 maastikuautot Nissan Patrol, mis maksavad kokku üle seitsme miljoni krooni. Autod osteti riigihankekonkursi võitnud Nissani ametliku maaletooja AS Fakto käest, teatas päästeameti pressiesindaja.

Ostetud autodest 17-le paigaldatakse erivarustus, sõidukid ehitatakse kolmekohaliseks ning sinna seatakse töölaud, elektrigeneraator, mobiil- ja raadio-side, lisavalgustus, vilkurid ja sireen. Maastikuautod lähevad mobiilsete juhtimiskeskustena maakondade päästeteenistuste operatiivkorrapidajate ja deminee-rimisrühmade kasutusse.

Riigikogu opositsioon toetab Keskerakonna algatust muuta põhiseadust nii, et presidenti saaks valida rahvas, valitsusparteidel polnud presidendi otsevalimistes teisipäeval veel selget seisukohta.

Koonderakonna, Eesti Maarahva Erakonna (EME) ja Eesti Ühendatud Rahvapartei (EÜRP) riigikogu fraktsioonide juhatuste liikmed kinnitasid eile, et toetavad Keskerakonna algatatud põhiseaduse muutmiseks rahvahääletuse korraldamise eelnõu.

Koalitsioonierakondadel polnud teisipäeval ühest selget seisukohta, kas toetada Keskerakonna algatust või mitte. Mõõdukate fraktsiooni aseesimees Tõnu Kõiv ja Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Rein Voog ütlesid, et presidendi otsevalimise otsuse-eelnõu on vara kommenteerida. Isamaaliidu fraktsiooni esimees Tiit Sinissaar kinnitas, et erakond on presidendi otsevalimise vastu.

Arstid ennustavad aidsi-plahvatust. Aidsi ennetuskeskuse juhataja Nelli Kalikova ennustab HI-viirusesse nakatumise plahvatuslikku laienemist, sest süstivate narkomaanide hulk suureneb järjest. Süüfilisse haigestujate hulk püsib Kalikova andmetel aastas tuhande inimese piiril. Gonoröasse haigestujaid jääb vähemaks.

Harju ja Lääne maavanemad hääletusele.Siseminister Jüri Mõis kooskõlastab täna Harju ja Lääne omavalitsusega peaminister Mart Laari esitatud maavanemakandidatuurid. Harju maavanema kandidaati Orm Valtsonit peab toetama 52 omavalitsuse esindajast 27 ning Lääne maavanema kandidaati Jaanus Sahki 26 omavalitsusest 14.

Meri tervitasid sõjaväe asemel lapsed. Eile kolmepäevast riigivisiiti alustanud president Lennart Merit tervitasid Islandi pealinnas Reykjavikis tavapärase kaitseväe auvahtkonna asemel koolilapsed, sest Islandil pole oma armeed. Islandi president Olafur Ragnar Grimsson võttis Eesti presidendi, esimese leedi ja presidendipaari saatva delegatsiooni vastu oma Bessastadiri residentsis.

Toiduteravilja kvaliteet on erakordselt hea. Ekspertide hinnangul on toiduteravilja kvaliteet tänavu Eestis nii rukki kui tali- ja suvinisu puhul väga hea. Taimse materjali kontrolli keskuse asedirektori Märt Nõgese sõnul näitab rukki sobivust pagaritööstuses kasutamiseks langemisarv. Mida suurem langemisarv, seda parem kvaliteet

Narva tuleb eestikeelne vene kool. Haridusminister Tõnis Lukas juhatab täna Narvas eestikeelse vene kooli asutamise töörühma koos-olekut, kus tulevad arutusele õppeasutuse loomise probleemid. Haridusministeeriumi pressiesindaja sõnul on eestikeelsele õppele üleminekul baaskooliks valitud Narva Vanalinna kool.

Komisjon ei sekku raadiojaamade vaidlusse. Ringhäälingulubade komisjon ei tee mingit otsust Eesti Raadio ja Raadio Eesti vahelises nimevaidluses, kuna see ei kuulu tema pädevusse. Komisjoni päde-vusse kuulub ringhäälingulubade väljastamine ja kontrollimine, nimevaidluse peab lahendama keegi teine, ütles kultuuriministeeriumi pressiesindaja.

Õiguskantsleri asetäitjaks sai Enn Markvart. Riigikogu nimetas õiguskantsler Eerik-Juhan Truuvälja ettepanekul teisipäeval õiguskantsleri asetäitjaks-nõunikuks Enn Marvarti. Salajasel hääletamisel oli Enn Markvardi kandidatuuri poolt 72 riigikogu liiget, vastu kolm ja erapooletuks jäi kaks liiget. Õiguskantsleri asetäitja-nõunik täidab õiguskantsleri ülesandeid, juhul kui viimane ei saa seda ise teha või kui tema ametiaeg on lõppenud ning uut õiguskantslerit ei ole veel nimetatud.

BNS