Kaitseminister Jüri Luige sõnul on praegu riigikogu menetluses oleva kaitseväeteenistuse seaduse vastuvõtmisel võimalik lühendada teenistusaega kaheksa kuuni. Pärast kevadisi riigikogu valimisi koalitsioonivalitsuse moodustanud Isamaaliit, Reformierakond ja Mõõdukad lubavad koalitsioonilepingu ühe punktina lühendada kaitseväes teenimise aega. "Koalitsioonileping nii ütleb ja suunitlus teenistusaja lühendamisele on olemas ning uus kaitseväeteenistuse seadus seda ka lubab," ütles Luik eile. Ta lisas, et tegemist ei ole siiski eraldi käsitletava küsimusega ja teenistusaja lühenemisega kaasneb terve hulk teisi probleeme, näiteks infrastruktuuri loomine ja kvaliteetse ohvitserkonna areng. Praegu peavad kutsealused kaitseväes sundaega teenima 12 kuud.

Leedu eksimus ei leidnud kinnitust. Eurovisiooni Leedu-komisjon lükkas ümber nädalalehes Eesti Ekspress neljapäeval ilmunud väite, nagu oleks Leedu teadustaja kogemata andnud Eestile maksimaalse punktisumma asemel vaid ühe punkti. "Mingit viga Eestile punktide andmisel ei olnud, Leedu andiski Eestile ühe punkti," ütles Eurovisiooni Leedu-komisjoni sekretär Irena Didziuline eile.

Kallo vaidlustas liikluspolitsei karistuse. Juulis raskes joobes autosid mõlkinud Kalev Kallo vaidlustas Tallinna halduskohtus liikluspolitseilt saadud karistuse. Tallinna liikluspolitsei võttis endiselt Tallinna abilinnapealt Kallolt 6. septembril 14 kuuks juhiloa ja määras talle 4100 krooni trahvi. Kallo ütles pärast karistuse määramist, et peab talt sõiduõiguse äravõtmist nii pikaks ajaks liiga karmiks. "Kui arvestada sinna juurde kuu aega meedias kestnud mõnitamist, siis on karistus minu arvates väga karm," ütles Kallo. Purjus peaga autoõnnetuse tekitamise eest võinuks Kallot karistada kuni 10 250-kroonise trahvi ja kolmeks aastaks lubadest ilma jätmisega.

USA kiitis Eesti kaitseväelasi. USA Euroopa-vägede juhataja asetäitja admiral C.S. Abbot saatis Eesti kaitseministrile Jüri Luigele kirja, milles andis kõrge hinnangu õppustel Combined Endeavor 99 osalenud Eesti kaitseväerühmale. Eesti kaitseväe delegatsioon paistis teiste osalejate seast silma oma oskuste, tõsise töö ning kõrgelt hinnatavate teadmiste poolest, mis admiral Abboti sõnul tulid ilmsiks õppuste selles osas, mis nägi ette koostöövajadusest tingitud küsimuste lahendamist.

Kaitseliidu Alutaguse malev müüs maja. Kaitseliidu Alutaguse malev müüs neljapäeval võlgade katteks Jõhvis asuva staabihoone, et maksta Kiviteri valvanud ja ettevõtte pankroti tõttu tööta jäänud kaitseliitlastele välja palgad ja koondamistasud. Malev müüs maja 600 000 krooni eest riigile ja võlg pärast maja müüki on veel 109 000 krooni, teatas Kaitseliidu pressiesindaja. Ta lisas, et lähinädalatel kolib maleva staap Kohtla-Järvele riigikaitseosakonna ruumidesse.

ärvamaa omavalitsusjuhid protestivad. Järvamaa omavalitsusjuhid koostasid neljapäeval peetud kohtumise järel Järva prefekt Gero Kartauga pöördumise peaminister Mart Laarile, siseminister Jüri Mõisale ja Järva maavanemale Theo Aasale, milles avaldavad rahulolematust politseinike koondamise suhtes. Järvamaa omavalitsuste juhid küsivad Laarilt, Mõisalt ja Aasalt, mida vastata vallamajja tulnud inimestele, kes muretsevad oma turvalisuse pärast, teatas Kuma raadio.

Toonekurg läks ise loomaarsti juurde. Saaremaal Orissaare lähedal tuli loomaarsti juurde koju noor sookurg, kelle nokk oli kummirõngaga suletud. Maakonnaleht Meie Maa kirjutas, et kurg jalutas otse Hindu külas elava loomaarsti Laine Sünteri köögiakna alla, kust ta lamamast leiti. "Muud polnud tal viga midagi, kui üks väike kummivooliku tükike oli noka ümber. Ilmselt ei saanud ta süüa," rääkis Sünter.

Eesti Statoil langetas konkurentsivõitlusele viidates ajutiselt kütuste hindu osas teenindusjaamades keskmiselt 40 senti liitrist.

Uued, madalamad hinnad kehtivad Statoili teatel ajutiselt Tallinnas kuues jaamas ja Viljandi teenindusjaamas, kokku on Statoilil üle Eesti 31 teenindusjaama.

Viimane hinnamuudatus Eesti kütuseturul oli 14. septembril, kui Statoili algatatud kütusehindade 15-sendise tõusuga läksid kaasa ka Neste Eesti ja Shell Eesti. Hydro Texaco teatas samas, et ei tõsta oma keti tanklates kütusehindu.

Järgmisel kuul aset leidvatel kohalike omavalitsuste valimistel võib valima minna üle miljoni inimese, sest nii palju on neid valimisnimekirjadesse kantud.

Valimisnimekirjades on 1 058 818 inimest, kellest

194 525 on välismaalased ja 864 293 valimisõiguslikku Eesti kodanikku, ütles kodakondsus- ja migratsiooniameti pressiesindaja.

Valima ei pääse need 7700 välismaalast, kes on kohtulikult karistatud või on teeninud välisriigi relvajõududes.

Ohtlik aine laste poksikinnastes. Eestis müüdavad USA-s valmistatud laste poksikindad ja -kotid sisaldavad ohtlikku ainet ja nende müük keelatakse. Tooteid kontrollides avastati, et nende materjal sisaldab ärritava toimega nitrobenseeni, mis imendub ka terve naha kaudu ja koguneb organismi. Ohtlikuks tunnistatud poksikomplektid on müügil markeeringute all USA 12.0Z ja SPORT CLUB 8-0Z.

BNS