Täna on jaagupipäev, mis tähendab, et pool suve on möödas ja heinategu peab olema lõppenud.

Eesti rahvakalendri järgi on 25. juuli jaagupipäev ja suve poolitaja. Heinategu peaks selleks ajaks olema lõppenud ja lõikusaeg algamas.

Arvatakse, et kui jaagupipäeval on udu, tähendab see head kartulisaaki. Kui aga jaagupipäeval on kuulda käo kukkumist, on loota pikka ja ilusat sügist.

Euroopa maade rahvakalendrites on jaagupipäeva kombetalitused enamasti seotud valminud või valmiva põllusaagi koristamise, säilitamise ja kaitsmisega.

NÄITLEJA TOODI ETENDUSELE LENNUKIGA

Emajõe suveteatri näitleja jäi Saaremaalt Tartusse etendusele tulekuga ajahätta, mistõttu tellis Emajõe suveteater talle Pärnusse vastu lennutakso, teatas Tartu Raadio.

Röövlitütar Ronja sõpra Birki mängiv Ardo Rann Varrese (25) kohaletoimetamine maksis suveteatrile 4500 krooni, ütles suveteatri kommertsdirektor Juta Kuulberg.

Kuulbergi sõnul vastutab näitleja teatri ees, kuid lennupiletit ta kinni maksma ei pea.

VÄHIPÜÜGIHOOAEG ALGAB HOMME

Alates homsest võib Eesti jõgedes ja järvedes püüda vähki, mille hooaeg kestab septembri lõpuni.

Püügilubasid väljastavad kohalike omavalitsuste keskkonnaametid ning vähki võib püüda 12 Eesti maakonnas kuni 24. septembrini. Ain Soome keskkonnaministeeriumi kalandusosakonnast ütles, et vähki ei tohi sel aastal püüda Lääne-, Tartu- ja Lääne-Virumaal. Püütava vähi alammõõt on kümme sentimeetrit.

SKAUDID - GAIDID TEEVAD METSAVENDADE AUSAMBA

Järvamaal Tagametsas suurlaagrit pidavad skaudid-gaidid püstitavad metsavendade ausamba, mille avamisest laupäeval võtab osa ka riigikogu aseesimees ja Eesti Skautide ühingu peavanem Tunne Kelam.

Laagriplatsil asub kunagine metsavendade punker, mille lähedale ehitatakse Eesti eri paikadest toodud maakividest metsavendade mälestusmärk.

ABRUKA SAAB UUE TULETORNI

Abruka saare tuletorni alumine osa vahetatakse lähiajal välja uue, mõni meeter kõrgema mastiga.

Abrukal on meresõidu sihttuled juba alates möödunud sajandi lõpust olnud.

Ülemine raudbetoontorn sai valmis 1931. aastal. Alumine, 21-meetrine metallsõrestiktorn on kaheksa aastat vanem ega vasta oma vanuse tõttu enam nõuetele ja vahetatakse seetõttu välja, kirjutab Meie Maa.

Uus, umbes 24-meetrine tuletorn on valmistatud roostevabast metallist ja kaalub ligi viisteist tonni. Pärast tuletorni lõplikku komplekteerimist viiakse see helikopteriga Abrukale.

VILJANDIS SELGUVAD PARIMAD TULETÕRJUJAD

Eesti meisterpritsimeeste seast selgitatakse homme Viljandis välja 14 edukamat, kes lähevad Eestit esindama 31. juulil Leedus algavatele Baltimaade tuletõrjujate meistrivõistlustele.

Tuletõrjujad hakkavad võistlustel jõudu proovima konksredeliga ronimisel, takistusriba läbimisel, teatejooksudes, hargnemistel mootor- ja autopumbaga, märklaua pihta voolikuga vee suunamisel jne.

Arvestus käib aja peale, samuti arvestatakse hilisemal paremustabeli koostamisel harjutuste sooritamisel tehtud vigu.

TULEVÄRGISHOWLE ON MÜÜDUD 10 000 PILETIT

Haapsalus Paralepa rannas täna öösel toimuvale ilutulestiku‰õule on korraldajate sõnul müüdud umbes 10 000 piletit.

Zürii esimees Sam Samkin ütles Lääne Elule, et vastupidiselt üldlevinud arvamusele pole ilutulestikku kõikjal Haapsalus näha.

“Tulevärk algab maast umbes meetri kõrgusel ja on loodud ekraani sarnaselt, mis ei anna efekti mujalt kui eest vaadates,” selgitas Samkin.

BNS/ETA