Enam kui aasta ühinemist ette valmistanud Otepää linn ning Pühajärve ja Palupera vald korraldavad oktoobris ühinemiseelse rahvaküsitluse. Uue omavalitsuse nimeks saab Otepää vald, kus elab 6000 inimest. Otepää linn säilitab vallakeskusena linna staatuse. Ühinemisega seotut selgitatakse rahvale septembris peetavatel rahvakoosolekutel.

Riigieksamite korraldus muutub

Haridusministeerium tahab tuleval kevadel täpsustada riigi- ja lõpueksamite läbiviimise korda, et välistada eksamiküsimuste lekkimist. Ministeeriumi kava kohaselt korraldatakse tuleval aastal põhikooli lõpueksamid kõigis koolides sarnaselt. Õpilastele on kohustuslikud kirjand ja matemaatika ning vabalt saab valida ühe eksami. Kolme kohustusliku riigieksami hulgas võib olla üks võõrkeeleeksam.

Uue korra kohaselt jõuavad eksamiküsimused kooli eksamipäeval ning tööde ümbrikke ei tohi enne eksami algust avada.

Välisministeerium vahendab tööpakkumisi

Septembrist avaldab välisministeerium internetis oma koduleheküljel informatsiooni rahvusvaheliste organisatsioonide tööpakkumiste kohta. Eesti astumine paljude rahvusvaheliste organisatsioonide liikmeks võimaldab Eesti elanikel kandideerida mitmesugustele töökohtadele eri organisatsioonides. Eri valdkondadega tegelevad organisatsioonid pakuvad tööd paljude erialade esindajatele: sekretäridest ja tehnilistest abidest tippjuhtideni välja. Praegu töötab paarkümmend Eesti elanikku rahvusvahelistes organisatsioonides.

Tartu ülikoolis jagatakse stipendiume

Tartu ülikoolis jagatakse täna viiele üliõpilasele stipendiume kokku 25 000 krooni ulatuses. Heinz Edermaa, Johannes Voldemar Veski ja Ühendriikide Eesti Rahvuskomitee nimelisi stipendiume jagatakse viiele ülikooli üliõpilasele.

10 000-kroonise Heinz Edermaa nimelise stipendiumi saab keemiaosakonna üliõpilane Artur Jõgi. 4000-kroonise stipendiumi saavad eesti filoloogia magistrand Merike Parve ja eesti filoloogia üliõpilane Alice Mandli.

Kaks 3500-kroonist stipendiumi saavad aga psühholoogia osakonna doktorand Aune Valk ja sotsioloogia üliõpilane Külliki Korts.

Viljandis uus politseimaja

Siseminister Olari Taal avab täna Viljandis uue ja moodsa 13,5 miljonit krooni maksma läinud prefektuurihoone. Pargi 1 asuva maja ümberehitamist alustati 1994. aastal. Majas hakkavad töötama Viljandi prefektuuri administratsioon, kriminaaljälitus, uurimistalitus, majanduspolitsei, korrapidamisteenistus ja liikluspolitsei. Hoone on ühendatud 40-kohalise arestimajaga. Mujale jäävad tegutsema vaid prefektuuri kolm jaoskonda on.

Einseln andis Põllumeeste Kogu juhtidele vastulöögi

Põllumeeste Koguga liitunud erukindral Aleksander Einseln lükkas ümber väited, nagu oleks ta laupäevase erakonna suurkogu kokku kutsunud keskjuhatuse teadmata. “See oli ühine otsus,” kinnitas Einseln. “Süüdistused tulenevad ilmselt kartusest kaotada liidripositsioon.” “Meie ei taha saada seinast seina erakonnaks, kuhu võivad rahulikult pesa punuda kõik endised parteilased,” teatasid Põllumeeste Kogu juhid, vihjates Rahvuslaste Keskliidu liikmetele, kes koos Einselniga nüüdseks erakonnas.

Kohtuarstlik ekspertiis sai narkomeetri

Eesti kohtuarstliku ekspertiisi büroo kohtukeemialaboris hakkas esmaspäeval tööle automaatne narkootiliste ainete uurimise aparaat. Seade on esimene niisugune Eestis ning võimaldab kiiresti ning odavalt määrata uriini- ja verepreparaatide järgi sagedamini tarvitatavaid mõnuaineid. Praegu kasutatakse aparaati lahangul ilmnenud oletatavate mürgitusjuhtumite analüüsimiseks.

Allilmaliider eitab süüd

Väljapressimises süüdistatud väidetav Eesti mõjukas allilmaliider Aleksei ·vedov eitas eile Tallinna linnakohtus oma süüd. Ärimehelt Andrei Krohalevi 8500 dollari väljapressimises süüdistatud ·vedov (39) kinnitas, et ei tunne kannatanut ja nägi teda esimest korda politseis ülekuulamisel. ·vedovi sõnul viibis ta väidetava välja-pressimise ajal Loksa haiglas südameuuringutel. Kannatanu Krohalevi sõnul aga nõudis ·vedov eelmise aasta juuni algul koos praegu tagaotsitava Avtondil Mjavanadze ja kolme tundmatu vene keeles kõneleva mehega temalt 30 000 dollari ehk 206 532 krooni maksmist, öeldes, et see on "kõrgemalt poolt otsustatud".

Saksa haigla vabastas eestlanna

Saksa vaimuhaigla vabastas tänu Eesti konsuli abile Saksamaal Müncheni vaimuhaiglas kinni peetud Eesti kodaniku. Haigla vabastas pärast sekkumist Eesti kodanikust Roza Videlgauzi, kes arvatavasti elab nüüd rahulikult Saksamaal edasi, ütles Eesti konsul Saksamaal Kristel Lahtein. Konsuli sõnul kinnitas Müncheni Hardti piirkonna vaimuhaiglas viibinud naine talle telefoni teel, et teda peeti kinni vägisi.

Tartu ülikooli jättis tulemata 226 tudengit

Tartu ülikooli sissesaanuist ei hakka seal õppima 226 inimest, kes astusid mõnda teise Eesti või välismaa kõrgkooli. Ülikooli jättis tulemata 15,6 protsenti sissesaanuist. Teiste kõrgkoolide eelistamise kõrval oli Tartus õppimisest loobumise põhjuseks ka korteripuudus, selgus tudengite vastustest. Rohkem oli loobujaid füüsika-keemiateaduskonnas (40), matemaatikateaduskonnas (38) ja Tartu ülikooli Pärnu kolledÏis (34).

Jõhvis joonistati liiklusmärgid teele

Esmakordselt Eestis on Jõhvis liiklusohutuse tagamiseks sõiduteele joonistatud liiklusmärgid. Maanteeameti liiklusohutuse spetsialist Igor Nalivaiko ütles Põhjarannikule, et liiklusmärgid joonistas firma Naami-V maanteeameti tellimusel sõiduteele eksperimendi korras. Autojuhid ei pööra tihti tähelepanu tee kõrval seisvatele liiklusmärkidele, nad märkavad rohkem seda, mis jääb auto ette, selgitas Nalivaiko.