Sotsiaalministeeriumist valitsusse jõudva eelnõu kohaselt saavad riigi ja kohalike omavalitsuste asutatud sihtasutuste ja mittetulundusühingute ning äriühingute juhatuse liikmete palgad avalikuks. Sotsiaalministeeriumi tööosakonna juhataja Maie Kindel ütles, et nende juhtivametnike palga suurust võib tööandja kavandatava seadusemuudatuse kohaselt avaldada töötajalt nõusolekut küsimata.

Õppustel leiti 17 lahingumiini

Eesti vetes jätkuval mereväeõppusel Open Spirit ‘98 on miinitõrjeoperatsioonide käigus leitud nelja päeva jooksul 17 vene ja saksa päritolu ankrumiini. “Lõhkekehasid ei jäeta merepõhja vedelema, vaid tehakse kahjutuks,” ütles õppuste pressiesindaja. Miinid olid heas seisukorras, kuid mingil põhjusel merepõhja vajunud.

Narva eksprefekt astus kohtu ette

Narva linnakohtus algas eile protsess Narva politsei endise prefekti Rein Laidi üle, keda süüdistatakse riisumises. Kohus arutas eile vaid üht eksprefektile süüks pandavat kuriteoepisoodi ning jätkab asja arutamist esmaspäeval. Süüdimõistmise korral ähvardab Laidi kuni seitsmeaastane vanglakaristus. Riigiprokuratuur algatas Laidi vastu kriminaalasja eelmise aasta juunis.

Eestis elab paarkümmend hiinlast

Eestis elab ja töötab Hiina suursaatkonna andmetel üle paarikümne hiinlase, kes tegelevad kaubanduse, meelelahutuse ja toitlustusega. “Hiinlastel ei ole Eestis veel oma kogukonda, kuid nad loovad oma kommertskoja,” ütles Hiina suursaadik Eestis Zou Mingrong. Suursaadiku sõnul kohtus ta möödunud nädal ka osa Eestis elavate hiinlastega ning rõhutas neile vajadust järgida kohalikke seadusi ning teha rahumeelset koostööd eestlastega.

Raidal loodab lüüa eurovastasusega

Kolme aasta eest valijate soosinguta jäänud Tuleviku Eesti Erakond (TEE) üritab tuleval kevadel Toompeale pääseda Euroopa Liidu vastaste loosungite abil. “Rahvusvahelised analüütikud on arvamusel, mille kohaselt võib Eestis pärast kiiret liitumist Euroopa Liiduga tekkida pingekolle,” ütles TEE esimees Jaanus Raidal. TEE esitas augusti lõpul erakonna ümberregistreerimise dokumendid, registreerimise ajal oli TEE-l 1100 liiget.

Politsei hävitas piraatplaate

Pärnu majanduspolitseinikud hävitasid kangi ja haamriga erikonfiskeeritud piraatsalvestisega video- ja audiokassette ning CD-plaate. Muud hävitamismeetodit me neile leida ei osanud, ütles Pärnu majanduspolitsei vaneminspektor Heinart Rändvee Pärnu Postimehele. “Põletada polnud ju ka võimalik, kes seda plastmass-sodi endale ahju tahab,” lisas Rändvee.

Ohvitser rikkus relvakandmiskorda

Ohvitser, kes kasutas eelmisel laupäeval Põlvamaal teenistusrelva isikliku konflikti lahendamiseks, rikkus Kaitseliidu peastaabi kinnitusel kehtivaid nõudeid. Kaitseliidu Tartu maleva napsitanud kaadriohvitser nooremleitnant Janek Ojaste (26) tarvitas Räpinas ühes baaris alkoholi, kakles ning kasutas oma ametirelva. Kaitseliidu juurdlus tuvastas, et Ojaste kaldus kõrvale teenistusrelva kandmise nõuete täitmisest teenistusvälisel ajal. “Otsustamisel on küsimus Ojaste edasisest teenimisest kaitseväes,” lausus Kaitseliidu pressiesindaja.

Viljandis keeb võimuvõitlus

Viljandi volikogu esimees Tauno Tuula süüdistab abilinnapead Karl Õmblust saamatuses ning ähvardab tagasi astuda, kui linna majandusasjad ei parane. Reformierakonda kuuluv volikogu esimees Tuula süüdistab oma koalitsioonikaaslasest abilinnapead teede ja tänavate halvas seisukorras, erastamisprotsessi venitamises ning Paalalinna kooli juurdeehituse aegluses, kirjutas Sakala.

Kuritegude kahju üle miljardi

Selle aasta kaheksa kuuga tekitati Eestis kuritegudega kahju 1,26 miljardit krooni, mis on eelmise aasta sama ajaga võrreldes 360 miljonit krooni rohkem. Ka varavastaste kuritegude arv on möödunud aasta sama perioodiga võrreldes kasvanud. Vähenenud on sel aastal tapmiste, raskete kehavigastuste tekitamise ja röövimiste arv. Tapmisi pandi tänavu kaheksa kuuga toime 116, mullu 134.

Tallinn tagandas päästeameti juhi

Tallinna linnavalitsus vabastas eile ametist purjuspäi liiklusõnnetuse põhjustanud Tallinna tuletõrje- ja päästeameti peadirektori Mati Riipulga. 38 aastat tuletõrjes töötanud Riipulk sõitis purjuspäi ametiautoga ette teisele autole ning lõhkus ametiauto. Peadirektori tööülesandeid täidab praegu seni Riipulga asetätjana töötanud Karli Sassi.

Vanur eksles metsas

Tartumaal marjule läinud vanem naine leiti üles neljapäeval. Tartu üksik-päästekompanii ajateenijad leidsid Luunja vallas Viira soos kadunuks jäänud 79-aastase naise neljapäeva hommikul ühe järve kaldalt. Naine oli ära eksinud ja kaks ööd kilede vahel kuuse all maganud. Leides oli ta täie tervise juures ega vajanud arstiabi.

Narvas leiti vana silla jäätmed

Akvalangistid tõstsid Narva jõe põhjast umbes 180 aasta vanused metallist sillakonstruktsioonide tükid. "Nendel leidudel on kahtlemata suur ajalooline väärtus," ütles Narva muuseumi direktor Eldar Efendijev. Tema sõnul konserveeritakse leiud kohe, et roostes metallitükid õhu käes ei häviks. 19. sajandi üks Euroopa huvitamaid sildu purustati Teise maailmasõja ajal ning sillatükid lebasid tänapäevani rahulikult jõepõhjas.

Järvamaa karupojad ei pelga inimesi

Juuli lõpus Järvamaal vabalt metsa lastud kolm noort karu ei pelga inimesi ja hirmutavad neid majade lähedusse ilmudes. Külaelanikud on kohanud karusid lehmi karjamaale viies ja marjametsas ning näinud oma õunaaias puudel turnimas. Kohalike elanike kinnitusel on nad püüdnud karusid kohates neid hirmutada ja eemale peletada, kuid loomad ei pelga inimesi ning tulevad neile mõne meetri lähedusse.