Riigiarhiivi dokumendifond saab homme riigitegelase ja esimese presidendi Konstantin Pätsi kolm viimast kirja, mis olid siiani hoiul Ameerika Ühendriikides. Päts kirjutas kirjad 1954. aasta algul Kaasani vanglas. Üks kirjadest on läkitus ÜRO peasekretärile. New Yorki jõudsid Pätsi kirjad alles 1977. aastal kahe leedulase kaudu, kes olid Eesti presidendiga vanglas.

Riigieelarve arutelu Riigikogus lükkus edasi

Riigikogu rahanduskomisjon võttis selle nädala päevakorrast välja tuleva aasta riigieelarve arutelu. Nädalavahetusel teatas Mart Siimanniga kohtunud Keskerakonna esimees Edgar Savisaar, et valitsuspartei on valmis järgmise aasta eelarveprojekti ümber vaatama.

Savisaare sõnul nõustus Siimann kärpima eelarveprojekti kuni poole miljardi krooni ulatuses.

Eesti ja Venemaa on valmis kolme lepingu sõlmimiseks

Eesti–Vene ühiskomisjoni detsembriks kavandataval töökohtumisel loodab Eesti sõlmida Venemaaga kolm lepingut, mille mõlemad riigid on juba heaks kiitnud. Allkirjastamist ootavad maanteetranspordi ja rahvusvaheliste autovedude leping, haridusdokumentide võrdsuse leping ning koostöökokkulepe kultuuriväärtuste säilitamise kohta. Komisjoni istung peaks peetama enne jõule.

Vanglatega tegelemine nõuab uut osakonda

Justiitsministeerium soovib moodustada prokuratuuri osakonna asemele nii vanglate kui ka prokuratuuri probleemidega tegeleva osakonna. Valitsus kaalub täna justiitsministeeriumi 1996. aastast kehtiva põhimääruse muutmist. Ministeerium tahab moodustada prokuratuuri osakonna asemele osakonna, mis tegeleks nii vanglate kui ka prokuratuuri puudutavate probleemidega.

Põllumeeste Kogu kanti registrisse

Lõhenenud Põllumeeste Kogu Eldur Parderi juhitav tiib kanti mittetulundusühinguna Tartu linnakohtus kohturegistrisse. Vastavalt seadusele on ümberregistreeritud Põllumeeste Kogus üle 1200 liikme. Põllumeeste Kogu lõhenes septembris. Vastasleeri moodustanud Aleksander Einseln koos toetajatega heideti erakonnast välja.

Põllumeeste Kogu nime all registreerimiseks vajalikud dokumendid esitasid kohtule mõlemad pooled.

Eesti ohvitserid on NATO-kõlblikud

Eesti ohvitseride ettevalmistus sai Saksamaal Neumünsteris kestval NATO rahupartnerlusprogrammi staabiõppusel Baltic Cooperation ‘98 kiitva hinnangu. Õppusel osaleva mitme alliansi kõrge sõjaväelase sõnul on Eesti ohvitseride oskused samal tasemel nagu NATO ohvitseride omad. Kiideti eestlaste koostöövalmidust ja head inglise keele oskust.

Riigikogu otsustab pensionide tõstmist

Valitsus andis eile Riigikogule üle eelnõu, millega tõstetakse pensione 1. jaanuarist 20 protsendi võrra. Keskmine vanaduspension, mis on praegu 1254 krooni, tõuseb elatusrahaseaduse muudatuse heakskiitmisel 258 krooni võrra.

Esimese grupi invaliidsuspensioni on plaanis suurendada 205, teise grupi 144 ja kolmanda grupi oma 144 krooni võrra kuus.

Eesti alustab tänasisulisi eurokõnelusi

Eesti alustab täna koos Euroopa Liidu esimesse laienemisringi kutsutud ülejäänud viie kandidaatriigiga sisulisi eurokõnelusi. Iga EL-i kandidaatriik pidi varem esitama seitsme või enama vabalt valitud ja sõelutud peatüki kohta oma seisukohad. Eesti esitas oma seisukohad kõigi 12 peatüki kohta ning nüüd peab EL välja valima need, mida läbirääkimistel käsitlema hakatakse.

Ametlikke liitumiskõnelusi alustas Euroopa Liit Eesti, Poola, T‰ehhi, Ungari, Sloveenia ja Küprosega märtsi lõpul.

Riigiraadio teeb ühise ööprogrammi

Vikerraadio ja Klassikaraadio alustavad detsembri keskel ühise ööprogrammi edastamist, mille ringhäälingunõukogu eile heaks kiitis. Ühine öökava on esimest korda eetris 18. detsembril, Eesti ringhäälingu aastapäeval, pärast südaöiseid uudiseid. Ööprogramm kestab kella kuueni hommikul.

Parimad teadlased saavad miljon krooni

Riigi teaduspreemiate komisjon kuulutas silmapaistvamate teadlaste leidmiseks ja premeerimiseks välja konkursi, mille preemiafond on miljon krooni. Järgmisel aastal antakse välja üks 200 000-kroonine preemia pikaajalise teadustöö eest ja kaheksa 100 000-kroonist aastapreemiat. Komisjon ootab ettepanekuid 30. detsembrini.

Telediktorit ähvardab rahatrahv

Prokurör nõudis eile tuntud telediktori Margus Saare (31) karistamist 1100-kroonise trahviga ühe perekonna ebaseadusliku väljatõstmise eest nende eluasemelt kaks aastat tagasi. ETV telediktor ning kinnisvarafirma Mendelson ja Co projektijuht Margus Saar ütles, et täitis vaid oma tööandja käsku. Kohus teeb otsuse esmaspäeval.

Laste varjupaigas oma pank

Narva lastevarjupaigas kehtib kevadest oma raha, töötab oma pood ja pank, et õpetada varjupaigas elavatele lastele iseseisvust ning rahaga ümberkäimisoskust. Mängus võivad osaleda kõik varjupaigas elavad lapsed, kes teevad vajalikke pisitöid ja saavad selle eest kokkulepitud tasu. Lapsed teenivad siin raha tööd tehes-koristades, varjupaiga kojameest aidates, mitte kerjates, nagu suur osa neist seni teinud on.