Eesti raamatuta poleks ka eestlasi, sõnas raamatuaasta patroon president Lennart Meri eile Tartus eesti raamatu aasta (ERA) avakõnes.

Kui 1525. aastal poleks eestikeelset raamatut sündinud, siis võiksime täna statistilise tõenäosuse järgi olla sakslased või rootslased, ütles Meri. Presidendi sõnul pääsesid eestlased üle noatera ja on olnud oma keele arenguga eeskujuks maailmale. Tema sõnul on see ime, mis on saanud alguse eesti raamatust.

Kuni järgmise aasta aprillini toimuva ning üle 1200 ürituse hõlmava ERA peakomitee esimees kultuuriminister Signe Kivi nentis oma kõnes, et lugemine on viimastel aastatel populaarsust kaotanud. "Kas infotulv internetist tõrjub raamatu välja?" küsis ta. ERA peakomitee aseesimees Peeter Tulviste ütles, et raamat jääb alles ainult siis, kui ta loovutab osa funktsioone uutele infokandjatele.

Eile avas Signe Kivi ka Tartu Ülikooli ajaloomuuseumis raamatuaasta suurnäituse, mis tutvustab eesti raamatu lugu selle algusest kuni 1944. aastani ja kus on väljas 2434 trükist.

Siim Saidla, Tartu

Mart Laari sünnipäeval oli ligi 150 inimest

Peaminister Mart Laar pidas oma 40. sünnipäeva Pirital Olümpiapurjespordikeskuse restoranis Katamaraan, kuhu oli kutsutud ligi 150 inimest.

Valitsuse pressibüroo direktori Kaarel Tarandi sõnul maksis peaminister oma sünnipäevapeo eest ise. Tarand ütles, et Laar ei soovi avalikustada, kui palju pidu maksma läks.

Peaminister sai sünnipäevaks hulgaliselt kingitusi ning palju lilli. Tarandi sõnul oli üheks suuremaks kingiks ministrite kingitud maastikujalgratas. Mõned kingitused olid seotud ka peaministri militaarsete harrastustega. Laar sai endale nugade ja tööriistade taskukomplekti ning taskulambi.

Tarandi sõnul olid kõik kingitused isiklikud, tehtud mitte peaminister Laarile, vaid kodanik Laarile ning seetõttu ei pea peaminister neid deklareerima.

Sünnipäevalistele esines Rootsi kunagise menuansambli ABBA lugusid parodeeriv Eesti ansambel All Stars.

Antti Oolo

Kranich ärritas maailma linnukaitsjaid. Maailma suurim linnukaitseorganisatsioon BirdLife International taunib keskkonnaminister Heiki Kranichi avaldusi, nagu ei peaks Eesti looduskaitse tegema koostööd Euroopa organisatsioonidega.

Narva ametnikud kasutavad piraattarkvara. Narva linnavalitsuse infotehnoloogia talituse juhi Andrei Tihhomirovi sõnul on linna ametnike ja teenistujate töös kasutatavatest arvutiprogrammidest litsentseeritud vaid 40 protsenti. Ülejäänud on piraatprogrammid.

BNS

9.34 Läänemaal põles 50 hektarit metsa.

Läänemaal Ridala vallas põles laupäeval 50 hektarit metsa ja võsa. Tuletõrjujatel õnnestus hommikul puhkenud metsatulekahju Üsse küla lähedal likvideerida kella 18.09 paiku.

14.45 Rulluisutav tüdruk jäi bussi alla. Tallinnas jäi laupäeval kättpidi bussi ratta alla rulluiskudega sõiduteed ületama asunud tüdruk. Rävala puiestee 6 maja juures sõitis Inge (10) rulluiskudega ülekäiguraja piirkonnas sõiduteele ega suutnud lähenevat bussi nähes õigel ajal peatuda. Inge põrkas vastu bussi parempoolset esiratast ja jäi kättpidi selle alla.

16.47 Mees uppus Maardu karjääri. Tallinna lähedal asuvas Maardu karjääris uppus laupäeva pärastlõunal mees, tema surnukeha polnud pühapäeva hommikuks veel leitud. Andruse (20) surukeha otsivad tuukrid.

BNS