Keskkriminaalpolitsei pidas Tallinnas ja Harjumaal kahtlustatavatena kinni Rünno (s 1966), Jaagu (s 1964), Mareki (s 1972), Imre (s 1958), Rünno (s 1972) ja Assari (s 1962), teatas prokuratuur.

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Gerrit Mäesalu kinnitas Eesti Päevaleht Online'ile, et kaks tabatutest on Eesti allimaliidriteks peetavad Imre Arakas ja Assar Paulus. Lisaks on kinnipeetute seas samuti allimaga seostatud Rünno Kristjuhan, Jaak Tuuksam ja Marek Võrk (endine Tuvike).

Kõik peeti välkkorras kinni eile lõunal kella 15 ajal. Kahe tunni jooksul saadi kõik kätte. Keegi vastupanu ei osutanud ning relva ei olnud samuti kellelgi. Kinnipidamist planeeris keskkriminaalpolitsei hoolikalt ette ning kahtlustatavad peeti kinni Tallinnas ja Harjumaal eri paigus, osad kahtlustavad olid kinnipidamisel koos.

Süüdistust hetkel kellelegi esitatud pole, kuid mehed on 48 tunniks kinni peetud. Otsus vahistamise kohta selgub homme pärastlõunal.

Mehi kahtlustatakse möödunud aasta 27. novembri öösel Tallinnas ja Harjumaal süütepudelite viskamises Tallinnas ja Murastes asuvate eluruumide akendesse.

Hetkel peab politsei kõige olulisemaks välja selgitada, mis oli teo motiiv. Seda, kes millist rolli kuriteos mängis, prokuratuur ja politsei veel kommenteerida ei soovi. Teada on, et Luike ennast esialgu üheski seadusevastases teos ei kahtlustata. Prokuröri sõnul ei saa esialgsetel andmetel süütamisi siduda Luigele kuuluva kinnisvarafirma Laferme tegevusega.

Veidi enne kella kahte öösel viskas tundmatu kurikael süütevedelikuga pudelid Harjumaal Murastes Sauna tänaval eramu aknasse. Kaks inimest said vigastada, kuid kiirabil ei olnud põhjust kannatanuid lausa haiglaravile viia. Politsei teatas hiljem, et see rünne oli sarnane teiste sel ööl toimepandutega, kuid kurjategijad võisid eksida sihtmärgi aadressiga.

Umbes pool tundi hiljem visati süütepudel Tallinnas Maarjamäel eramurajoonis elava Hans H. Luige abikaasa Selle ema Aleksandra Mõtsari maja esimeselt korruse aknasse.

Umbes samal ajal kui päästeteenistus, politsei ja kiirabi olid Maarjamäele jõudnud ärkas Lasnamäel Hans H. Luige nõunik Tiit Maidre selle peale, kui kaks süütevee pudelit tema korteriaknasse lendasid. Üks jäi rullkardinasse kinni ja teine lendas tuppa ning süütas vaiba.

Maidre, kelle viieliikmelisest perest neli olid selle hetkeni rahulikult maganud, tormas vaipa kustutama, kuid kunstkiust vaibast lõi leek kõrgele üles ja mees sai raskeid põletushaavu. Kiirabi toimetas Maidre raskes seisundis haiglaravile.

Luige arvates on tegu nn teenusepakkujatega

Puhkusel viibiv Hans H. Luik oli Päevaleht Online'ilt kinnipeetute nimesid kuuldes üllatunud.

"Ei saaks öelda, et ma allilmas toimuvaga väga kursis oleksin, kuid need nimed panevad mind mõtlema sellele, et tegemist on niinimetatud teenuse pakkujatega," ütles Luik. "Tahaks vägagi teada, kes võiks olla rünnakute tellija."

Luige sõnul ei tohiks talle teadaolevalt mitte ühelgi tabatutest olla rünnakuteks motiivi. "Ise kipun arvama, et kuriteo tellijaiks võib olla mõni poolpoliitik või pätist ärimees."

Luige sõnul hämmastab teda, et Eestis on kas loidusest või muul põhjusel lastud jätkuvalt tegutseda jõukudel, kellelt on võimalik kuritegusid tellida.

Anvelt: Arakas ja Paulus võisid olla vahendajad

Keskkriminaalpolitsei endise direktori Andres Anvelti sõnul ei oska hetkel keegi peale politsei öelda, kes vahistatutest olid jooksupoisid ning kes vahendajad, kuid tema arvamust mööda olid väidetavad allilmaliidrid Arakas ja Paulus pigem ikka vahendajad.

Anvelti sõnul läheb Luige lähedaste vastu korraldatud rünnakute käekiri nimetatud väidetavate allilmategelaste profiiliga kokku küll.

Anvelt on arvamusel, et Assar Pauluse nn hiigelaeg ongi just praegu alles tekkimas, kuid Imre Arakase hiigelaeg jäi 1990-ndate teise poolde, kuigi ka tema paistab hetkel aktiivne tegelane olema.

"Kõike ühendab kinnisvara, kinnisvara, kinnisvara!" lisas Anvelt.  

Advokaat: Paulus on süütu

Assar Pauluse pikaajaline sõber advokaat Andres Gorkin kinnitas, et on antud kriminaalasjas Pauluse kaitsja. “Kaitsen ainult Paulust,” sõnas ta.

Gorkini sõnul ei saa ta Paulusele esitatud süüdistusi kommenteerida. “Seda saan teha ainult uurijate või prokuröri nõusolekul. Püüaks olla võimalikult neutraalne, sest asi on veel väga noor,” ütles advokaat.

Pauluse süütuses on Gorkin kindel. “Selles osas pole mingeid kahtlusi, kuid mis sellest edasi saab, seda näeme neil päevil,” ütles ta.

Täna kell 14 Põhja ringkonnaprokuratuuris toimuvast pressikonverentsist polnud Gorkin enda sõnul midagi kuulnud ning ei kavatse ka sinna kuulama minna. “Ma olen sel kella ajal küll samas majas, aga teises kohas.”

2005. aastal Eesti Ekspressis ilmunud artiklis on Gorkin Paulust iseloomustanud kui piiritult ausat, täpset ja korrektset inimest.

“Pikk tutvus lubab mul nii öelda,” ütles Gorkin. “Oma tuntust pole ta võitnud paksu rahakoti ega jämeda rusikaga, vaid just nende omadustega. Ta on üks väheseid inimesi, keda ma võin oma sõbraks nimetada!”

Advokaat Gorkin ja Paulus on tuttavad juba kümmekond aastat. “Ta vist palus mul kedagi kaitsta,” meenutas Gorkin Ekspressile ja lisas: “Selle kümne aasta jooksul pole ta ise küll advokaadi kaitset vajanud.”

Paulus tegutseb õigusäris

Assar Paulus on 1992. aastal lõpetanud Tartu ülikooli kehakultuuriteaduskonna ning on osaühing Barbarossa juhatuse liige. Irooniliselt on Barbarossa OÜ tegevusaladeks just advokaadi-, patendi- jm õigusabi. 2004. aastal tegi Tallinna linnakohtu äriregistriosakond Barbarossa OÜ-le hoiatuse, seoses netovara vähenemisega alla seadusega sätestatud määra. Barbarossa on ka inkassofirma Julianuse võlglaste nimekirjas.

Arakasele tehtud seitse tapmiskatset?

48-aastane Imre Arakas elab juba pea kümme aastat naise ja kahe lapsega Hispaanias Marbellas. Ise on ta ajakirjandusele väitnud, et talle on tehtud seitse tapmiskatset.