"Eesmärk on veel kord selgitada Eesti seisukohti ja kaitsta ühe riigikeele põhimõtet," teatas Lukas ministeeriumi pressiteenistuse vahendusel.

Minister Lukas osaleb 19.-20. oktoobril Pariisis UNESCO 34. peakonverentsil. Kohtumine Pariisis resideeruva eriraportööriga toimub haridus- ja teadusministri ettepanekul konverentsi vaheajal. Kohtumisel osaleb ka Eesti suursaadik Prantsusmaal Margus Rava.

ÜRO rassismi, rassilise diskrimineerimise, ksenofoobia ja sellega seotud sallimatuse eriraportöör Doudou Diène viibis Eestis 24.-28. septembril ning kohtus paljude riigiasutuste esindajate ja poliitikutega.

Eriraportööri visiidi põhjal valmib raport, mille esialgse versiooni esitab Diène Eesti ametkondadele kommenteerimiseks ja võimalike paranduste sisseviimiseks novembri lõpuks. Raport ise peaks valmima märtsi lõpuks, kui seda tutvustatakse Inimõiguste Nõukogu istungil Genfis.

Eriraportöör märkis Eesti visiidi lõpus antud pressikonverentsil muuhulgas, et Eesti peaks liikuma multikultuurse ja mitmekeelse ühiskonna poole ning vene keel võiks olla teine riigikeel Eestis. Samuti ütles ta, et rahvusvähemuste jaoks on keelenõuded kodakondsuse saamisel diskrimineerivad ja ta soovitas kogu kodakondsuse andmise protseduuri üle vaadata.