Rakveres ligi pooleks tunniks meetripaksuse lumekihi alla jäänud kaks poissi suudeti küll päästa, kuid laste seisund on endiselt ülitõsine. Kolmapäeval õnnetuse pealtnägijate poolt lumevaringu alt päästetud Rakvere koolipoisid Kaspar (9) ja Silver (10) viibisid eile Tallinna lastehaiglas.

“Nende seisund oli haiglasse jõudmise hetkel üliraske ja eluohtlik,” kirjeldas poiste raviarst Neeme Somma Tallinna lastehaigla intensiivraviosakonnast. “Praeguseks on patsientide seisund stabiliseerunud ja nad paranevad, loodetavasti ei teki neil tüsistusi.”

Haigla valvearst lausus eile õhtul, et teadvusetus olekus poiste seisundis ei ole muutusi toimunud ning nende paranemine võtab aega. “Eelkõige tekitas probleeme nende alajahtumine ja hapnikuvaegus,” lisas valvearst.

Kaspari isa Kuldar Eevald tunnistas eile õhtul Eesti Päevalehele, et juhtunu vapustas teda hingepõhjani. “Ma ei sooviks juhtunust rääkida, võib-olla kunagi hiljem, kui see pole nii valus,” lausus isa.

Mängisid kaevikus

Pärast poja pääsemist lumevaringu alt sõitis Kuldar Eevald koos abikaasaga Tallinna, et poja käekäigule kaasa elada.

“Olime haiglas terve öö ning nüüd alles jõudsime tagasi Rakverre. Lootust pojal on, ehkki midagi head praegu veel öelda ei saa,” lausus isa. Eevaldite peres kasvab veel üks poeg.

Koolipoisid jäid kolmapäeva õhtul kella kaheksa paiku lume alla Rakvere äärelinnas Lennuki tänaval asuva vana Nõukogude sõjaväeosa lasketiiru alal. Umbes viie meetri sügavuses lasketiiru kaevikus mänginud poistele varisesid peale kaeviku servadesse tuisanud lumevaalud.

Surmast päästis vend

“Poisid mattusid täielikult lume alla, kõige hullemas kohas võis neile peale varisenud lume paksus olla kuni meeter,” kirjeldas Lääne-Viru päästeteenistuse direktor Ailar Holzmann.

Kindlast surmast päästis koolilapsed samas viibinud Silveri vend, kes helistas lähimast telefoniautomaadist kohale päästeametnikud.

“Kui kohale jõudsime, olid sündmuskoha lähedal olnud inimesed ning ka kohale rutanud poiste vanemad jõudnud hakata lapsi välja kaevama ning pärast meie saabumist kulus nende kättesaamiseks umbes viis minutit,” kirjeldas Holzmann, kelle sõnul sõitis päästeteenistus kohale kahe masinaga. Et lumevaaludest ümbritsetud kohale lähemale pääseda, kasutati kolmesillaveoga veoki ZIL-131 abi.

Lume alt välja kaevatud lapsed viidi Rakvere keskhaiglasse, mõlemad olid alajahtunud ning neil esines hingamise äge puudulikkus.

Rakvere Keskhaigla ülemarsti Sirje Kiisküla sõnul oli laste seisund sedavõrd tõsine, et nad otsustati edasi toimetada Tallinna lastehaiglasse.