Tihedast sajust kohkunud linlased tegutsesid labidatega kibekähku

Sarnaselt usinate majaomanikega võtsid heakorra eest vastutavad linnaametnikud selle nädala tihedaid lumesadusid kui talve tuleku hoiatust ega rutanud hoovide ja kõnniteede lummejätjaid kohe karmilt trahvima. Pirita haljastuse ja heakorra peaspetsialisti Täpi Made sõnul hoidub ta rutakast trahvimisest pärast mullust piinlikku kogemust, kui korrastamata majaesise eest sai protokolli täiesti vastutusvõimetu inimene. “Pärast trahvi koostamist selgus, et majas elab 87-aastane memmeke. Eluks ajaks jääb selline juhtum meelde,” möönis Made.

Trahvimise ja ettekirjutuste tegemise asemel ilmutab Pirita linnaosavalitsus jõulude eel kohalikus ajalehes väljavõtteid heakorra eeskirjast. “Oma kõnniteede, bussipeatuste ja sisekvartalite teede koristajat firmat peab ka sabast väänama, et kui ikka ülalt suur prohmakas tuleb, siis pead pakule ei pandaks,” leidis eile Pirital libeduse tõttu põlvili kukkunud Made.

Vanapaar eeskujuks

Pirital mullu trahvitud memme eakaaslane, Kristiine linnaosas Mõtuse tänaval elav Guido Toovere (84) rühib abikaasa Ilsega hommikuti majaesist teed lumest tühjaks laadida igal varahommikul.

Kristiine linnaosa heakorra peaspetsialisti Mare Vare hinnangul on vanapaari näol tegemist Lilleküla hoolsamate majaomanikega üldse. “Ridamajad on päris korras. Alati on puhas ka Eesti Talleksi maavaldus Mustamäe tee alguses, aga eraisikutest nimetaksin perekond Tooveret – vanad inimesed, aga alati on kõik puhas ja korras,” ahhetas Vare.

Guido Toovere muheleb linnaametniku kiidusõnadu kuuldes tagasihoidlikult. “Linn tahab, et juba seitsmeks oleks puhas, aga nii varased me vist pole. Jõuame nii kella 8–9 ajal, ent kui tuiskab, käime päeva jooksul kolm korda,” rääkis 1956. aastast Mõtuse tänava majas elav Guido.

Nõmmel supermajahoidja

Nõmme erakooli sekretär Elo Reinik peab oma kooli ümbruse koristajaid ülikorralikeks ja linnaosa paremateks kojameesteks. “Nad on hästi häbelikud ja nendega on raske jutule pääseda, rügavad päev läbi koristada. Hommikul poole üheksaks, kui lapsed kooli tulevad, on kõik puhas,” rõõmustas 169 õpilasega erakooli sekretär.

Nõmme erakoolile koristajad vahendanud OÜ Dipteros hooldusosakonna meistri Ene Andersoni sõnul on ta Valentina ja Vassili Piskunoviga koostööd teinud juba 18 aastat. “Nemad koristavad ka Nõmme haridusosakonna esist Mai tänaval ja kahe eramaja ümbrust,” pidas Anderson kojamehi igati tegusateks.

Kehvemini koristatud kohtadest loetlesid linnaosade heakorra-ametnikud kadunud või välismaal elavate omanikega krunte. “Kassisaba eest vastutab meie allettevõte, kelle üks majahoidja peab puhastama kaheksa maja ümbrust. Muidugi ta seda ei jõua,” kortsutas Kesklinna heakorra peaspetsialist Külly Annus kulmu.

Annuse sõnul on laisemaid majaomanikke trahvitud kuni 1000 krooniga. “See ei tähenda, et raha läheb kojamehe taskust. Oleme püüdnud ikka omaniku jutule pääseda,” märkis Annus. “Praegu tegeleme vanalinna ja selle lähiümbrusega, aga küll jõuame ka Osten Torini.”

Kristiine linnaosa heakorra peaspetsialisti Mare Vare sõnul on sügisest majaomanikele ettekirjutusi tehtud sadu. Ettekirjutuste tegemisega pole rutanud Põhja-Tallinn ja Mustamäe.