Läbi aegade üks vägevam tormine lumesadu sai saatuslikuks paljudele sooja talve tõttu juba aegsasti saabunud rändlindudele.

Kui veelinnud taipasid juba enne kevadmaru puhkemist parvede kaupa lõuna poole tagasi lennata, siis kehakinnitust otsivad lõokesed ja vintlased koonduvad elu ohtu seades maanteepervedele.

Linnumees Indrek Tammekännu sõnul hõrendas kahepäevane lumetorm hulgaliselt saabunud tiivuliste ridu, kuid rohket suremist nende seas siiski ei põhjustanud. “Kõige tõsisemalt mõjutavad praegused ilmaolud kiivitajaid, kes külmunud ja paksu lumekihi alla jäänud maapinnalt toiduks olevaid putukaid ei leia,” nentis Tammekänd. “Kuid on lootust, et nende olukord läheb peagi paremaks, sest nädalavahetuseks lubatakse juba korralikke plusskraade.”

Tema kinnitusel ei tohiks ajutiste karmide tingimuste tõttu suuremate lindudega – näiteks haneliste ja ka esimeste saabunud toonekurgedega – midagi hullu juhtuda. Lumikatte pikema püsimise korral võivad löögi alla sattuda eelkõige väiksemad sulelised. “Põldlõokesed, vintlased ja hangelinnud kogunevad praegu parvedena teede peale,” ütles Tammekänd, pannes autojuhtidele südamele teel linnuparvesid nähes hoog maha võtta. Toidumajade täitmisest hädalistele abi pole, sest rändlinnud pole harjunud neid külastama.

Haned on lumega harjunud

“Hanedega probleeme pole. Nemad on põhja suunduvad liigid, kes on harjunud sellega, et satuvad oma rännuteel aeg-ajalt lumesadude kätte,” rääkis Tammekänd. “Nad on ennast rännaku eel piisavalt nuumanud ning suudavad siin nädala jagu söömata olla. Eks nad suudavad ka hangedest rohuliblesid leida.”

Tammekänd ütles ka, et paljud veelinnud hakkasid juba tormile eelnenud külmade ilmadega tagasi lõuna poole lendama.

Saabujate tulvale tõmbas lumemöll aga tugevalt piduri peale. “Näiteks meie kuldnokad, kes on otsapidi Poolasse või Leetu jõudnud, jäävad nüüd edasi rändamiseks soojemat ilma ootama,” rääkis Tammekänd. “Samas aga juhtusin lumesaju alguseski nägema toonekurgi, kes end vastu tuult surudes aina edasi lendasid – rännuisu oli neil lihtsalt nii suur.”