Mooste asulas Põlvamaal lamab ühes endises kuivatis Eesti Ema ausammas ja saab iga päevaga aina enam valmis. Kiviraidur Kristjan Kittus on oma pea tolmu kaitseks peitnud suure mütsi sisse. Lihvimisketas pihus, annab ta hoolega tolmulaamadele lisa. Idee autor, 77- aastane Hans Sissas vaatab heldinult kevad­päikese kiirtes avanevat pilti, kus hiigelsuur ja lumivalge Eesti Ema muutub aina valgemaks ja säravamaks.

Seitse aastat monumendi rajamist on olnud aatemees Sissase jaoks tõeline kolgata tee. Esiteks ei kiitnud võrulased heaks algset monumendi kavandit, konkursi võitnud „Punga”, mis oli liiga abstraktne. Teiseks tekkisid segadused monumendi asupaigaga, mistõttu kolis sammas Võrust Rõugesse. Kolmandaks otsustas „Punga” autor Peeter Leinbock alustada kohtuprotsessi sambarajajate vastu. Neljandaks väsis esimene kiviraidur ja poolvalmis kuju tuli Rõugest Moostesse transportida. Ja viiendaks on rahast ikka veel mõnisada tuhat krooni puudu.

Ent kõigest hoolimata särab Sissase silm koolipoisilikult: „Kui vaja, võin otsast alata, kõik Eesti emad on seda väärt!”

Kujur Kristjan Kittus peatab lihvimismasina ja silitab hellalt üle kujuks saanud naise suurte õlgade, millel istub kaks last.

Monument tuleb otse Rõuge keskel asuvale mäele, sealt avaneb vapustav vaade Eesti ühele kaunimale vallakeskusele. Nii vallavanem Tiit Toots kui ka mitmed Rõuge inimesed on seda meelt, et Võrus lahvatanud vaidlused, mille tõttu ausammas ei saanud kohta Kreutzwaldi parki, olid laiemas perspektiivis isegi head. Rõuge mägi on nimelt nende arvates etem. Mis sellest, et muutused kulutasid tegijate närve ja aega.

Lõikamata pats

Aga kas Mooste rahvas ajaloolise kuju valmimist oma kodukülas ka vaatamas käib? „Rohkem eelistatakse piiluda siis, kui olen ära läinud, kuigi minu poolest võiksid nad kogu aeg vaadata,” kostab Kristjan Kittus.

Esialgu kavandati avamis­päevaks 9. maid, kuid hiljem on see edasi lükkunud. Mitte üksnes selle pärast, et president on siis Moskvas ja ei saa Rõugesse tulla. „Tahan, et rahaga oleks kõik korras ja kõik arved saaksid makstud, siis ütlen päeva,” kostab Sissas, kes pole seitse aastat oma pikka patsi lõiganud. Ja enne ei lõika ka, kui monument valmis.

Monument

Rõuge juba ootab

Udmurtiast pärit kivi

•• Kogumaksumus 1,5–1,7 miljonit krooni. Puudu on veel umbes 200 000 krooni.

•• Idee autor Hans Sissas, kavandi autorid Ilme ja Riho Kuld, skulptorid-kiviraidurid Margus Kurvits ja Kristjan Kittus.

•• Ausammas on 3,6 meetrit kõrge ja hakkab kaaluma umbes seitse tonni. Kivi pärineb Udmurtiast.

•• Tänavu esimeses kvartalis lisandus 900 annetajat. Kokku on seitsme aasta jooksul monumenti toetanud 4500 annetajat 19 riigist.

•• Asukoht Rõuge. Võimalik avamisaeg 2010. aasta.

•• Rõuge vallavanem Tiit Toots on öelnud, et valla poolest võib Eesti Ema kohe tulla. Vald on panustanud enam kui miljoniga, teinud valmis ausamba aluse, parkla ja platsi otse Rõuge keskel asuvale mäele.

Monumendi loomist saab toetada helistades lühinumbril 9005522 ja annetades nii 50 krooni.

Või tehes ülekande arvele 221025673851 Swedpangas, märgusõna "Monument Eesti Ema"