”See kirik on kuulunud EELK-le ning on meilt võõrandatud nagu palju teisi varasid,” ütles luteri kiriku haldusdirektor Mati Maanas. ”Me ei näe teist varianti, kui et me saame selle tagasi.”

Eesti kunstimuuseumi direktor Marika Valk ütles, et kunstimuuseum ei poolda igal juhul kiriku tagastamist. Põhjusteks nimetas Valk, et totaalselt hävinud kirik ehitati üles spetsiaalselt muuseum-kontserdisaaliks ning seal asuv kunst on Eesti kõige hinnalisem.

”Võin öelda ka oma isikliku arvamuse,” ütles Valk. ”Tallinna kirikud on ju niigi suhteliselt inimtühjad. Ma ei leia põhjust, miks peaks Niguliste kirikuna tööle panema.”

Maanase sõnul on EELK-i kogudused ja kirkuasutused saanud üle Eesti tagasi mitu neilt nõukogude ajal võõrandatud hoonet ja maad ning ta ei näe põhjust, miks ei peaks tagasi saama Nigulistet. ”Sõjaeelse Eesti vabariigi ajal oli EELK Eesti suurim kinnisvaraomanik,” ütles ta.

Niguliste kiriku tuleviku arutamiseks ja otsustamiseks on moodustatud komisjon, kuhu kuuluvad nii kiriku, kunstimuuseumi kui ka kultuuriministeeriumi esindajad. Otsus Niguliste kiriku saatuse üle tehakse detsembri alguses.

BNS