Põhjuseks on osaliselt tagastamata jäänud ajaloolised kirikumaad Ruhnu saarel, mis eelmisel aastal jõudsid valla munitsipaalomandisse. Tegemist on maatükiga, kuhu Ruhnu vald plaanib uue koolimaja ehitamist, kirjutab Oma Saar.

EELK-d kohtus esindav jurist Vahur Glaase ütles, et ehkki omal ajal leppis vald kokku kohaliku Ruhnu kogudusega, kes oli nõus 2,5-hektarilise maatüki eest kompensatsiooni saama, ei ole EELK sellise asjade käiguga päri, sest kogudused saavad kinnisvaratehinguid teha ainult konsistooriumi nõusolekul.

“EELK esitas 2002. aasta novembris Saare maavanemale taotluse maavanema järelevalve teostamiseks, kuid sellele kirjale me vastust ei saanud,” tõdes Glaase, kelle sõnul jäi vastuseta ka toonase EELK peapiiskopi Jaan Kiiviti 2004. aastal maavanema kohusetäitjale Hans Teivile saadetud järelpärimine maavanema järelevalvemenetluse tulemuste kohta.

Glaase sõnul on kuus aastat piisavalt pikk aeg, et ühele järelpärimisele vastus saata.
Saare maavanema nõunik Jaan Leivategija möönis, et järelevalvet puudutavatele pärimistele ei ole EELK-le vastuseid tõesti saadetud.

“Aga me oleme koos istunud konsistooriumi ja valla esindajatega ning meie seisukoht on, et konsistoorium ja vald peavad omavahel kokku leppima ning maavanema järelevalvet ei ole selles küsimuses mõtet teha,” rääkis ta.