EELK Konsistoorium ja Piiskoplik Nõukogu tegid teisipäeval avalduse, kus toetavad Eesti ühinemist Euroopa Liiduga. «Kutsume kõiki kristlasi Eestis, kõiki Eesti Vabariigi kodanikke eesseisval rahvahääletusel osalema ning juhinduma oma isikliku otsuse langetamisel usaldusest Jumala vastu. Eesti on alati kuulunud Euroopasse. Ärgem unustagem oma ajalugu, ärgem unustagem oma kristlikku usutunnistust,» seisab pöördumises Eesti ühiskonna ja kiriku liikmete poole.

Kirikuvalitsuse liikmed tõstsid pöördumises esile liitumise positiivset mõju haridusele, väärtushinnangute tunnetamisele, inimestevahelise suhtluse arengule jne.

EELK meenutas, et on avaldanud poliitilisi seisukohti nendel pöördelistel aegadel. 14. septembri rahvahääletusel on Eesti arengus määrav tähendus, leiavad kiriku juhid.

EELK on Eesti suurim kirik, ühendades umbes 200 000 inimest, kellest aktiivseid liikmeid on alla kümne protsendi. EELK on ka Euroopa Kirikute Konverentsi liige, millega on ühinenud või teeb koostööd enamik Euroopa kristlikke konfessioone.

Teiste Eestis esindatud kirikute esindajad analoogilisi üleskutseid ei planeeri. Eesti Apostliku Õigeusu Kiriku metropoliit Stefanus on öelnud, et näeb ELiga ühinemisel Eestile selget kasu.