"Lanemani lahkumise põhjused puudutavad eelarvedistsipliini rikkumist, käsuliinide rikkumist ning ka luureskandaali," ütles Ligi tänasel vabariigi valitsuse pressikonverentsil.

Laneman on olnud osaline kaitsejõudude rasketes juhtimisvigades, kuid tema roll oleks olnud kaitseväe juhataja vigade ärhoidmine. Põhimõtteliselt on tema ametikoht kaitseväes ju kantsleristaatuses, sõnas Ligi.

Üleile teatas Alar Laneman, et palus end ametist vabastada, põhjendades oma soovi pikaajaliste õpingutega välismaal, Kuninglikus Kaitseuuringute Kolledžis Suurbritannias.

“Minu õpingud Kuninglikus Kaitseuuringute Kolledžis kestavad peaaegu aasta,” ütles brigaadikindral Laneman kaitsejõudude peastaabi teabeosakonna kaudu üleeile.

“Kohusetäitja ei saa nii pikka aega kaitsejõudude peastaapi juhtida, sest kohusetäitja roll ei pruugi võimaldada kasutada ametivõimu täies ulatuses ning võib olla väliselt ebakindel või ebaselge,” lisas ta. 

Ajal, mil väidetavad luureskandaali sündmused aset leidsid, oli Lanemani otsene ülemus kaitsejõudude juhataja Tarmo Kõuts.

Kõuts ütles Päevaleht Online'ile, et ei soovi hetkel veel uurimisjärgus olevat juhtumit kommenteerida. Kaitseministri väljaütlemist pidas ta pisut ennatlikeks, kuna juhtumi uurimine ei ole veel ametlikult lõpetatud.

"Enne kui kohus ei ole mingit lõplikku järeldust teinud, siis ei pea ma paslikuks antud isiku suhtes mingeid hinnanguid anda", sõnas ta.

Uueks kaitsejõudude peastaabi ülemaks saab kaitseministri kinnitusel Neeme Väli.