Täna algas Harju Maakohtus maadevahetuse kohtuprotsess, milles teiste seas osaleb süüdistatavana ka Merkost eraldatud firma AS Järvevana.

AS-i Järvevana ja Toomas Annuse kaitsja vandeadvokaat Leon Glikman esitas kohtule kirja, mille kohaselt määras Harju Maakohtu esimees kahe käskkirjaga jälituslubade andjaks kohtunikud Orvi Tali ja Eda Muraku mõlemal juhul alates 05.01.2009.

Seaduse kohaselt saab jälitustoimingu loa anda kohtu esimees või tema poolt volitatud kohtunik. Glikmani andmetel said kohtunikud Orvi Tali ja Eda Murak vastava õiguse alles käesoleva aasta 5. jaanuaril ja seega ei tohtunud nad lubasid anda 14.12.05-17.08.06, mil nad on AS Järvevana andmetel väljastanud 9 jälitusluba.

Seaduse järgi muudab igasugune menetlusnormide rikkumine jälitustegevuse lubade andmisel automaatselt lubamatuks jälitustegevuse käigus kogutud tõendid. Sellele osutades taotles vandeadvokaat Glikman ebaseaduslikult kogutud jaotusmaterjalide eemaldamist toimikust.

"Kohtunik Valeri Lõõnik ütles, et vaatab need tõendid ehk jälitusprotokollid ja nendega seotud dokumendid üle ning annab neile hinnangu," ütles Harju maakohtu pressiesindaja Kristina Ots Päevaleht Online'ile. Ots selgitas, et kohtuniku hinnang saab teatavaks lõplikus kohtuotsuses, milles kohtunik ütleb, milliseid tõendeid võttis arvesse ja milliseid mitte.

Kohtus kohal viibiva Eesti Päevalehe reporteri Holger Roonemaa sõnul ei olnud Toomas Annuse kaitsja ainus, kes esitas kohtule taotluse. Einar Vettuse kaitsja Üllar Talviste taotles, et tema kaitsealuse suhtes tuleks süüasi lõpetada. Vaidlus selle taotluse kohta on jõudnud riigikohtusse ja Talviste hinnangul peaks maakohus riigikohtu otsuse ära ootama.

Ester Tuiksoo ja Tullio Libliku kaitsjad taotlesid kohtult, et nende kliendid ei peaks novembris istungitel käima, kuna neid puudutavad episoodid sel kuul arutusele ei tule.