Veebruaris toimuvad Sapporos XI taliolümpiamängud, osaleb 1128 sportlast 35 maalt. 26. augustist 10. septembrini peetakse Münchenis ja Kielis XX olümpiamängud. Osaleb 7147 sportlast 121 maalt. Esmakordselt on naisi osavõtjate hulgas üle tuhande – 1070.

15 007 634.

põrnikas

17. veebruaril tuleb Volkswageni tehaste konveierilt Põrnikas, mis kannab järjekorranumbrit 15 007 634. Sellega on löödud seni maailmas enim toodetud

automargi aukohalt Fordi T-mudel.

Nixon Hiinas ja Moskvas

21. veebruaril alustab Nixon visiiti Hiinasse ja kohtub Maoga. USA ja Hiina lähenemine tekitab ärevust N Liidus. Nixoni välispoliitikat suunab erinõuandjana Henry Kissinger.

22. mail külastab Nixon esimese USA presidendina Moskvat ja seejärel Poolat. Moskvas kirjutatakse alla SALT-1 kokkuleppele, millega püütakse vältida võidurelvastumist kaitsesüsteemide osas.

Müüri taha

10. aprill. 450 000 lääneberliinlast kasutab lihavõttepühade ajal võimalust külastada Ida-Berliinis elavaid sugulasi ja tuttavaid.

Fisher maailmameistriks

11. juulil algab Boris Spasski ja Bobby Fisheri matsh male maailmameistri selgitamiseks. Fisher võidab. Pärast 26-aastast vaheaega on maailmameister mitte NL-i maletaja.

Sõda jätkub

18. detsembril annab presidendiks tagasi valitud Richard Nixon korralduse pommitada jõulude ajal Põhja-Vietnami, eelkõige Hanoid. Linnast evakueeritakse pool miljonit elanikku.

Sõnum kosmosesse

Jupiteri suunas kiirustab lennata USA kosmosesond, millele on võimaliku vastuvõtja tarvis kaasa pandud sõnum Maalt.

Eesti aastal 1972

Viru hotell

Suvel valmib Tallinna esimene kõrghoone – Soome ehitajate abiga püstitatud ja põhiliselt soome turistidele mõeldud hotell Viru.

Koolinoorte laulu- ja

tantsupidu

23.–24. juuni. Tallinnas toimub koolinoorte III laulu- ja tantsupidu.

Eesti päevad

8.–22. juuli. Esimesed ülemaailmsed Eesti päevad Torontos.

Talts ja Tarmak, kaks kullameest

Olümpiamängud Münchenis annavad kahele eestlasele kuldmedalid. Kui Jaan Taltsi kuldmedal raskekaalu tõstmises oli oodatud, siis Leningradis treeninud ja elava Jüri Tarmaku esikoht kõrgushüppes oli tõeline üllatus. Aga kui meeldiv üllatus – eestlased võivad ka kergejõustikus ilma teha.

4. septembril võidab Jaan Talts tõstmises, 10. septembril saab kõrgushüppes kulla Jüri Tarmak.

5. septembril katkesid olümpiamängud ootamatult, kui araabia terroristid ründasid Iisraeli olümpialasi, tapsid kaks sportlast ja võtsid pantvange. Politseioperatsioon pantvangide vabastamiseks tõi kaasa kõigi pantvangide hukkumise, surma sai viis terroristi ja üks saksa politseinik. Pärast päevast vaheaega mängud siiski jätkusid kõrgendatud turvameetmete olukorras.

Iraani shahh Eestis

Septembrikuu keskel külastavad Eestit Iraani shahh Reza Pahlavi koos shahhinna Farah Pahlaviga – jälle sagimist ja tegemist kõrgete külaliste vastuvõtmisega kui palju. Pildil shahhi käsutuses olev auto tema visiidi ajal ja shahh kirjutamas Eesti Maaviljeluse ja Maaparanduse TUI külalisraamatusse.

ETV + ER

Raadio kuulatavus püsib ja televisiooni vaadatavus kasvab, kuigi värvitelevisioon on alles tulekul ja ENSV-s saab ametlikult vaadata vaid kolme programmi: ETV, Kesktelevisioon ja Kirde-Eestis lisaks Leningradi Televisioon. Mitteametlikud lahetagused telejaamad peale nende.

Eestis on 600 000 raadioaparaati ja üle 300 000 tuhande teleri, iga pere kohta kaks raadiot (teine neist kerge transistor, põhiliselt Läti toodang) ja üks televiisor. Aparaati ostes soovitatakse silmas pidada, kas sel on riiklik kvaliteedimärk. Kui on, siis saate töökindla pilli, muidu, mine sa tea.

Eesti Raadio on jõudsalt arenenud. 1950. aastal sai valmis vana raadiomaja, 1971. aastal uus kümnekorruseline raadiomaja, tolleaegse nimega Lomonossovi tänava ääres. Pildil Eesti Raadio toimetusehoone ehitamine.

1958. aasta sügisest läks igal õhtul kell 20.00 eetrisse populaarne "Päevakaja", 1967. aasta kevadel lisandus II programm ehk Vikerraadio, 1969. aasta sügisest ilmus "Kesköötund", seejärel algasid katsed stereosaadetega, mis andsid häid tulemusi ja peagi juurdusid. Selles osas oli Eesti Raadio kogu N Liidu ulatuses teerajaja.