31. august. Maailma vapustab Walesi printsessi Diana (36) surm autokatastroofis Pariisis. Ajakirjandus kuulutab selle sündmuse (koos Diana matustega Londonis, millest tehti TV otseülekanne) aasta sündmuseks. Peaaegu märkamatuks jääb vaeste ja hüljatute kaitsja ema Teresa (87) surm mõni päev hiljem.

Pildil: printsess Diana astub maamiinide vastu.

Albaaniat ähvardab kodusõda

Märtsi algus. Finantskrahhist tingitud rahutused on viinud Albaanias armee relvaladude rüüstamisele, palju relvi on sattunud elanikkonna kätte. Euroopa Nõukogu astub samme kodusõja ärahoidmiseks Albaanias, kust saabub ikka enam laevapõgenikke Itaaliasse.

Presidentide kohtumine

20. märtsil kohtuvad Helsingis põlvevigastuse tõttu ratastooli kasutav USA president Bill Clinton ja muidu nõrga tervisega Venemaa president Boriss Jeltsin. Peamine probleem on NATO idasuunaline laienemine, mille osas presidendid "leppisid kokku selles küsimuses mitte kokku leppida".

Leiboristid võimul

1. mai. Parlamendivalimistel Suurbritannias tulevad võimule leiboristid ja uue kabineti moodustab noor Tony Blair. Lõpeb 18 aastat kestnud konservatiivide võimulolek.

Hongkong Hiinale

1. juulil saab senisest Briti kolooniast Hongkongist jälle Hiina osa. Seejuures säilitatakse kapitalistlik majandus, sest see toob Hiinale palju valuutat.Lambatall nimega Dolly

24. veebruaril demonstreeriti Dollyt, esimest Shotimaal Edinburghis kloonitud lambatalle. Dollyst saab maailma ajakirjanduse peamine huviobjekt, teda reklaamitakse kui 20. sajandi, mõnes väljaandes koguni kui teise aastatuhande suurimat teadussaavutust.

Euroopa Liit, Euroopa Nõukogu, UNESCO ja paljude riikide valitsused astuvad välja inimese võimaliku kloonimise vastu.

Eesti aastal 1997

Üliõpilasmeele-

avaldus

15. jaanuaril avaldavad Tartu tudengid ja õpilased raekoja ees ning maaliinide bussijaamas meelt sõidusoodustuste uue bürokraatliku korra vastu. Miitingul osalevad Tartu linnapea Tõnis Lukas ja Tuleviku Eesti Erakonna liider Jaanus Raidal.

Eesti ja Euroopa Liit

13. detsembril otsustavad Euroopa Liidu juhid tippkohtumisel Luxembourg is, et 1998. aasta kevadel alustatakse Eestiga tõsiseid liitumiskõnelusi.

Uus valitsus

25. veebruaril astub tagasi Tiit Vähi valitsus. Uue valitsuse moodustab koonderakondlane Mart Siimann.

Viisavabadus

1. mail hakkab kehtima viisavabadus Põhjamaadega. Aastakümneid reisikammitsais olnud eestlased pääsevad järjest vabamalt liikuma.

Kurkse surmaretk

11. septembril kell 11.55 asub 22 BaltPati luurerühma sõdurit leitnant Karmi juhtimisel läbima jalgsi Kurkse väina Pakri saartest lõuna pool. Õppuse käigus upub 14 sõdurit, ülejäänud päästetakse tänu sadamavahi ja tema poja kiirele appiruttamisele. Õnnetuse põhjustena tuuakse esile käsuliinide ebamäärasust, ilma ootamatut muutumist, meeste hulljulgust ja oma võimete ülehindamist.

Börsimull lõhkeb

Sügis. Soodus majandusareng ja odavad laenud viivad tarbimisbuumile. Septembris müüakse 1311 uut sõiduautot – automüügi senine rekord ühe kuu lõikes. Rohkem kui kunagi varem ostetakse olmeelektroonikat, mobiiltelefone ja muid püsikaupu.

Oktoobris aga lõhkeb börsimull. Ühe päevaga langeb aktsiate hind 15%, paljud börsil mängijad kaotavad sinna paigutatud raha.

Baltic Challenge 97

Kümme päeva kestvad rahvusvahelised sõjaväeõppused Pakri poolsaarel ületavad maailma suuremate infoagentuuride uudiskünnise. Legendi järgi tabas tinglikku Exlandia vabariiki kuuepalline maavärin. Normaalne elu on halvatud, Exlandia valitsus palub viivitamatut abi Ameerika Ühendriikidelt ja sõbralikelt lähinaabritelt.

Õhuväe seersant Ämari lennuväljal: "Kui esimene neljamootoriline Hercules maandumisrajale lähenedes viskas katusest välja suure sinimustvalge lipu, jooksid küll külmavärinad üle keha."

14. juulil heisatakse Paldiski Põhjasadamas kaheksa riigi hümni saatel kaheksa riigilippu. Ligi 3000 sõjaväelast alustab õppusi Pakri poolsaarel ja Läänemerel.

Tartu maleva kaitseliitlased miiniõpet läbiviivatele USA merejalaväelastele viidates: "Vihased vennad – kutseliste sõjameestena võtavad nad kõike hingega. Aga nad on imestunud, kui õpihimulised me oleme ja kui ruttu asja selgeks saame. Kaitseliit on parem kui meie ajakirjandusest paistab."

Kaitsejõudude Peastaabi ülem kolonel (1997) Laaneots: "Kasu õppustest on esiteks poliitiline, teiseks puhtsõjaline. Selgub meie koostöövõime – interoperability."

President Meri õppuste lõpuparaadil: "Eesti on endiselt väikeriik, kuid ta ei ole enam see endassesulgunud, isoleeritud ja üksinda jäetud väikeriik, kelle saatuse üle otsustati meie seljataga. Eesti on demokraatia arenguga Euroopas ja maailmas sammu pidanud ning teab, et ka väikeriigil on omad õigused ja kohustused. Kui ta neid teostab, ei ole väikeriik kunagi üksi. /- - -/ Eesti on taastanud oma koha maailmas ega kavatse seda kellelegi loovutada. Eesti on teatanud ja teatab seda ka täna, et meie eesmärgiks on ja jääb liitumine euroatlantiliste majandus- ja julgeolekustruktuuridega, sest SRÜ-ga meie liituda ei kavatse ja kolmandat teed meil ei ole."

(Eesti Raadio saatest, juuli 1997)