EMÜ laieneb

1. jaanuar. Euroopa Majandusühendusega liituvad Suurbritannia, Taani ja Iirimaa, Norra loobus pärast referendumit.

Vaherahu Vietnamis

27. jaanuaril kirjutatakse Pariisis alla Vietnami vaherahulepingule.

29. märtsil lahkub viimane USA jalaväelane Lõuna-Vietnamist. USA on kaotanud Vietnami sõjas 56 000 meest.

Tursasõda

6. mail teravneb Suurbritannia ja Islandi vaheline tursasõda. Inglise valitsus saadab sõjalaevu turvama Islandi 50 meremiili laiuses majandustsoonis turska püüdvaid Inglise traalereid.

Sõjaväeline putsh

11. septembril toimub sõjaväeline putsh Tshiilis, mille käigus mõrvatakse president Salvador Allende ja võimule tuleb kindral Augusto Pinochet. Putshi ja hilisema terrori ajal hukkub umbes 5000 inimest.

Karl XVI Gustav

19. septembril kroonitakse Karl XVI Gustav Rootsi kuningaks.

Jom kippuri sõda

6.–25. oktoober. Juudi jom kippuri usupühal ründavad Egiptus ja Süüria Iisraeli vägesid Siinai poolsaarel ja Golani kõrgendikel, saavad aga pärast esialgset edu lüüa.

Kallis jõulukingitus

24. detsember. Pärsia lahe naftariigid kasutavad Iisraeli ja tema toetajate vastu naftarelva, tõstes naftabarreli hinna 5,09 dollarilt 11,60 dollarini, s.o kahekordseks.

Eesti aastal 1973

Estonia põlevkivi

Põlevkivitootmine laieneb. Jaanuaris antakse käiku Eesti suurim ja moodsaim põlevkivikaevandus, Estonia nimeks. Oktoobri alguses saavutab täisvõimsuse – 1,6 miljonit kilovatti – Eesti Elektrijaam, maailma suurim põlevkiviküttel jõujaam, mille kaks 250 m kõrgust korstent paistavad kaugele üle laante ja soode, neist tupruvad suitsu- ja saastepilved aga veelgi kaugemale. Põhiosa Kirde-Eestis toodetavast elektrienergiast läheb vennasvabariikidele. Pildil Estonia kaevandus ja Eesti Elektrijaam

Ajakirjandusmaja

Pärnu maantee ääres avatakse kõrge Ajakirjandusmaja.

Eestlane kosmoses

28. juuli. Esimese eestlasena stardib kosmoselennuks Jack Lousma (Jaak Laasmaa). Koos kahe kaaslasega töötab ta 59 päeva jooksul USA kosmoselabori Skylab pardal. Teist korda viibib J. Lousma kosmoses 22.–30. märtsil kosmosesüstikus Columbia.

(Eesti ajalugu. Kronoloogia. Tallinn, 1994)

Väike-Õismäe

Algab Väike-Õismäe linnaosa ehitamine. Sellega jõutakse lõpule viie aasta pärast. Plaanis on ka Suur-Õismäe, kuid see jääb vaid paberile.

Andropov Eestis

29. detsember. Eestit külastab NLKP Keskkomitee Poliitbüroo liige, KGB juht Juri Andropov, kes annab ENSV-le üle Rahvaste Sõpruse ordeni. Tallinn saab tema käest Lenini ordeni. Kirovi-nim kalurikolhoosis kirjutab Andropov külalisteraamatusse, et "teie kolhoos on eesrindlik, kuid tulevikus on kõik meie kolhoosid sellised".

Rahvaste sõpruse nimel

Rahvaste sõprus on lööksõna. Selle sõpruse nimel veetakse suur osa Eestis toodetavast piimast ja piimasaadustest, samuti lihast ja lihasaadustest välja, peamiselt Moskva ja Leningradi elanike tarbeks. 1973. aasta kevadel on enestel puudus käes. Poodides tuleb teinekord liha, vorsti, või, munade ja suhkru saamiseks seista pikkades järjekordades. Pealinnas Tallinnas ja Kirde-Eesti tööstuspiirkonnas on varustamisega olukord mõne- võrra parem.

Aga plaanilised näitajad on korras ja need kaaluvad üles kehvavõitu tegelikkuse lettidel. 1973. aastal autasustatakse Eesti NSV-d Rahvaste Sõpruse ordeniga. Aasta lõpus tuleb seda kätte andma NLKP KK Poliitbüroo liige, Riikliku Julgeolekukomitee esimees J. Andropov. Saabub Moskva rongiga, Balti jaamas on teda vastu võtmas ENSV tolleaegsed juhid J. Käbin, A. Vader ja V. Klausson. Andropov kohtub kohaliku partei- ja majandusaktiiviga, käib Paide rajooni 9. Mai kolhoosis, kus huvitub piimatootmisest (ENSV on ju väljalüpsilt lehma kohta N Liidus esirinnas), külastab ühe kolhoosniku kodu.

Maailm aastal 1974

Raske karistus

13. veebruaril saadetakse Aleksandr Solzhenitsõn N Liidust välja.

Energiasääst

16. veebruaril teatab NL Soome eksporditavate naftasaaduste hinna kuni kolmekordsest tõusust. Soomes, nagu teisteski riikides, algab energiasäästukampaania.

Aprillirevolutsioon

25. aprillil alustab Portugali armee revolutsiooni, mis viib noorte ohvitseride juhitud liikumise kiirele ja veretule võidule. Revolutsiooni juhid lubavad vabadust Portugali asumaadele, mis võitlevad juba 10 aastat sõltumatuse eest.

India tuumapomm

18. mail paneb India plahvatama oma esimese tuumaseadeldise.

Watergate

8. augustil astub USA 37. president Richard Nixon Watergate i skandaali pärast tagasi. Uueks riigipeaks saab senine asepresident Gerald Ford.

Kodusõda Mosambiigis

8. septembril kuulutab Portugali asumaa Mosambiik end iseseisvaks. Paraku algab seal peagi kodusõda.

Juuda lõvi ja keisrite keiser

12. septembril kukutavad ohvitserid Addis Abebas võimult Juuda lõvi ja keisrite keisri tiitlit kandva dünastia 255. esindaja Haile Selassie (pildil).

Rassirahutused Bostonis

Oktoobris ja detsembris puhkevad USA-s Bostonis rassirahutused, kui valitsuse nõudel hakatakse musti lapsi viima valgete koolidesse.

Malta iseseisvub

13. detsembril saab Maltast iseseisev vabariik.

Eesti aastal 1974

Reklaam jõuab ajalehtedesse

Ajalehtedesse tuleb juba reklaami. Kord kvartalis, kui Rahva Hääl avaldab omaette lisalehel riigilaenu loosimiste numbreid, on lehe teine külg antud nõukogulikule reklaamile.

Aprillis reklaamitakse sardiini ja sardinellat, mis olla väga sarnased kõigile tuntud heeringaga. Tuuakse ära 12 retsepti sardiinist külmade suupistete valmistamiseks. Asi selles, et heeringas muutus ootamatult defitsiidiks ja kadus kaupluselettidelt, sardiini ja sardinellat aga oli saada küll.

Laiarööpmeline raudtee

Suvel läheb täies ulatuses käiku Lelle–Viljandi laiarööpmeline raudtee.

Pildil Viljandi–Tallinna raudteeliini avamine. 5. juuli 1974.

Olümpiaregatt Tallinna

23. oktoobril 1974 otsustab ROK oma 75. istungjärgul Viinis anda 1980. aasta suveolümpia korraldamine Moskvale, kusjuures olümpiaregatt peetakse Tallinnas. Organiseerimiskomitee "Tallinn kutsub 1980. a. olümpiaregatti" esimees Arnold Green teeb avalikkusele teatavaks olümpia- mängudega seotud laialdase ehituskava Tallinnas järgmiseks viieks aastaks.

Pirita jõe suudmesse kerkib väikeste jahtklubide asemele suur purjespordikompleks, mis võtab vastu kuni 500 alust. Kompleksi kuulub veel olümpiaküla, hotell 600 külalisele, restoran jne.

Kesklinnast Piritale viiv tee muudetakse Russalkast peale kuuerealiseks. Üle Pirita jõe ehitatakse uus lai sild. Südalinna kerkivad peapostkontori uus kõrghoone, ametiühingute maja ja hotell Olümpia.

Paljud vanad majad lammutatakse, rekonstrueeritakse Tallinna vanalinna. Niguliste kirikust saab kunstimuuseum ja kontserdisaal kammeransamblite esinemiseks.