Viljandi maakonnas suleti

1. aprillil Tänassilma sidejaoskond ja külavanem Mait Siiruse sõnul on see toonud probleeme vanematele külaelanikele. „Kindlasti on sidejaoskonna sulgemine külaelu mõjutanud, eriti pensionäre, kes peavad nüüd oma vajalikeks toiminguteks kuue kilomeetri kaugusele sõitma,” selgitas Siirus.

Linnas ei tundu kuus kilomeetrit väga pikk vahemaa, kuid maal sõltuvad vanemad inimesed harvast bussigraafikust. Nii näiteks räägib Maeve Leivo, kes elab Räpina vallas Linte külas, kus möödunud sügisel postipunkt suleti, et kuigi Räpina asub külast kuue kilomeetri kaugusel, liigub busse päevas ainult üks ja seetõttu peavad vanemad inimesed vajalikke toimetusi kiirustades tegema. „Pangaautomaat on linna ühes otsas ja postkontor teises otsas, aga buss sõidab Räpinast tagasi 45 minutit pärast saabumist ja nii ei jäägi eriti aega, kui peaks näiteks ka apteegist läbi käima,” ütles Leivo. „Siin on näha, kuidas selle pärast vaevlevad vanemad pensionärid, nii üle 65-aastased.”

Ka külapood teeb muret

Leivo hinnangul on viimase aasta jooksul elu maal palju raskemaks läinud, sest möödunud sügisest puudub ka pensionide kodukanne ja seaduslik alus pensioni koju tellida on väga vähestele alles jäänud. Postkontori kadumine pole ainus mure, mis maainimestel hingel, ka pood on viletsa kaubavalikuga ja remontimata. „Alkoholivalik on küll väga suur, kuid ülejäänud esmatarbe toiduainete valik on muutumatu – puuvilja ei tohi enam tellida, sest tellitavad kogused on nii väikesed, ja nii edasi,” rääkis Leivo.

Postipunkt läks kinni ka Võrumaal Haanja vallas Luutsniku külas, kuid Päevalehega suhelnud sealne raamatukogu juhataja Aili Valb hindab Võrumaal kasutatavat postibussi läinud kevadel suletud postipunktist kõrgemalt. „Kaks korda nädalas käiv postibuss on usutavasti parem lahendus kui seni küla keskusest pooleteist kilomeetri kaugusele jääv postipunkt,” sõnas Valb.