Möödunud nädalal avastati Saaremaal Salme küla juures kergliiklustee ehitamise käigus arvukalt inimluid. Leitud on kuue inimese säilmed, kuid kaevetööd jätkuvad vähemalt selle nädala lõpuni ja ette võib tulla veel teisigi leide.
Eilse päeva jooksul avastasid arheoloog Jüri Peetsi juhendamisel töötavad kaevajad arvukalt viikingiaegseid mängunuppe ja ka ühe täringu. “Tõeline mängupõrgu oli siin,” naljatles Peets paarikümmet mängunuppu näidates. “Nupud on tehtud enamasti luust ja sarvest, kuid kõige haruldasem on kaunistustega sarvest valmistatud nupp.”
Nuppude ja inimjäänuste täpset vanust veel Peets öelda ei osanud, kuid eile leitud kahe mõõgatera, ühe mõõga käepideme ja odaotsa järgi otsustades paigutab Peets leiud kuuendasse-seitsmendasse sajandisse. Temaga nõustus ka üks parimaid Eesti relvaajaloo tundjaid Mati Mandel, kelle arvates leitud relvad pärinevad seitsmendast sajandist.
“Lühem kaheteraline mõõk võis olla umbes poole meetri pikkune ja pikem 70–80 sentimeetri pikkune,” ütles Mandel. “Kõige väärtuslikum on muidugi hästi säilinud käepide, mida Eestis leitakse haruharva.”

Puhas õnn

Kaevandit uudistama tulnud Salme põhikooli õpilastele nimetas Peets esmalt surmapõhjusena naljaga pooleks, et mängupõrgus võis ikka keegi kellegi maha lüüa, kuid hiljem lisas, et tegu on pigem lihtsa matusepaigaga. “Hammaste kulumise järgi otsustades võis tegu olla 30–40-aastase inimesega, mis oli tollal ka keskmiseks inimese elueaks,” ütles Peets leitud lõualuutükki näidates. “Seega võib olla tegu ka loomuliku surmaga.”
Leitud inimjäänuste päritolu leidmiseks tehakse Peetsi sõnul DNA-analüüs, kuid tõenäoliselt on tegu siiski Saaremaa meestega. Kaevandist on välja tulnud ka arvukalt laevaneete, nende päritolu pole veel samuti selge.
Mandli sõnul on leitud matusekoht ajaloo tundma õppimisel ülioluline, sest antud ajajärgu kohta on andmeid väga vähe. Siiski oli leiu taga puhas õnn. „Kui poleks kopaga luid avastatud, siis poleks me siin mingil juhul kaevama hakanud,” sõnas Peets. „Loodame töödega selle nädala lõpuks hakkama saada, kuid kui vaja, siis kaevame ka rohkem.”