Maamess – maarahva kevadine Meka. Kohtuvad nupukaimad tootjad ja vahendajad üle Eesti. Maarahva eliit sumiseb, ostab, müüb. Selle eliidi käest uurisimegi, mida arvatakse maavalitsuste võimalikust likvideerimisest ja maavanemate rollist.

Saag laulab Martti Kalamehe käes. Puupakk muutub rebaseks, järgmine karuks. Tartumaa saemehest skulptuurimeister on maavanemast rääkides plindris. Pole kuulnud ei nime ega maavalitsuse asukohta, pole aimugi, milleks neid vaja.

Kimbatus tabab ka Harjumaa seemneärimeest Koit Soaseppa. Maavanem Värner Lootsmanni nimi ulatus ta kõrvu viimase aja skandaalide tõttu. “Aga pole küll aru saanud, et teda väga vaja oleks,” kahtleb ettevõtja ja vestab parema meelega uutest kartulisortidest.

Saladuslik funktsioon

“Ei noh, mingi mõte on maavanema olemasolul kindlasti,” leiavad põllumajandustudengid Pille Aasamets Pärnumaalt ja Kristi Pärro Harjumaalt Kuusalust. Lisaks ütlevad nad, et kindlasti pole maavanemad pingutanud, et põllumajandustudengid nende töödest ja tegemistest teaks. Neidude ligiduses lõõtsa tõmbav Setumaa poeg Toomas Valk teab maavanema nime ja on teda kõnet pidamas näinud. “Ju on maavanemate olemas-    olul ka mingi sisuline funktsioon, aga näib, et maavanem on osanud seda vähemalt minu jaoks saladuses hoida,” nendib tudeng, lastes kätel üle klahvide voolata. Kõlab lustlik, jalgu liikvele ajav kadrilliviis.

Saarlanna, saunamüüja ja -tootja Merle Vaha teab, et maavanem on maakonnas nagu president riigis: esindab ja hoolitseb. “Pigem võiks neile enam otsustamisõigust anda,” arvab saunalembene saarlanna – ainus, kes teab maavalitsuse aadressi, sest on käinud seal pabereid ajamas.

Pull Rubi kopsab hiiglasliku sõraga vastu maad, kui talitajanna Ene Kliimand hüüab: “Üllatavalt rumal plaan nii targa inimese nagu Lang suust!” Tartumaalanna jätkab: “Milleks valitsusi kinni panna: tuleb järgmine ja hakkab neid lahti tegema. Ju neil ikka mõte on – nipet-näpet maaelus sättida, inimeste eest hoolitseda.”

Maavanemat peab isalikuks hoolitsejaks ka Nopri talu piimatooteid turustav võrumaalanna Eve Kuklase. “Ta on selleks, et Võrumaa ääremaaks ei jääks,” arvab ta sõirakorvile toetudes.

Neli maanaist – juustumüüja ja pullitalitaja, saunamüüja ning lisaks Põltsamaa roosikasvataja Inge Angerjas – olid paarikümne küsitletu hulgas ainukesed, kes oskasid maavanemast ja tema tööst pikemalt rääkida. Ülejäänute puhul oli tõeliselt hämmastav kogeda, kui hästi suudavad maakondade pead oma tegemisi maarahva eest varjata.

Lang ei vallanda maavanemaid

•• “Mina ei kavatse maavanemaid lahti lasta, pealegi pole see mu võimuses,” teatas justiitsminister Rein Lang. Ta ütles, et maavalitsuste teema kerkis, kui arutati justiitsministeeriumi tegevuskava ja valitsuse seaduse muutmist. “Siis mainisin, et oleks vaja üle vaadata ja selgeks vaielda maavalitsuste roll, mis on kogu aeg kahanenud. Kas arutelu maavalitsuste koha üle praeguses Eestis lõpeb nende kaotamisega või mitte, ei oska ma küll öelda,” rõhutas Lang.