Maardu linna 11 korteriühistut ja üks ühisus esitasid mullu halduskohtusse kaebuse Maardu linnavalitsuse vastu, kes ei andnud neile nõusolekut mitte liituda korraldatud jäätmeveo konkursi võitnud Adelan Prügiveod OÜ-ga. Neljapäeval jättis kohus nende kaebuse rahuldamata.

Maardu Korteriühistuhoolduse MTÜ raamatupidaja Jelena Skvortsova näitas jaanuari- ja veebruarikuu arvet. Kui jaanuaris pidid elanikud tasuma detsembri prügiveo eest kokku 3248 krooni, siis Adelan Prügiveod OÜ prügiarve jaanuari eest oli 8918 krooni.

Skvortsova sõnul ostis viis aastat tagasi asutatud Maardu Korteriühistuhoolduse MTÜ, kes haldab kokku 720 korterit ligi 2000 elanikuga, Ragn-Sellsilt kasutatud prügiveoauto. Vähemalt kolm korda nädalas vedas auto ära olmeprügi, samuti suurema kola.

Skvortsova kinnitas, et prügikastide alused olid puhtad, kastid ei ajanud üle ääre ja inimesed olid hinnaga rahul. Adelaniga on aga vastupidi: väikesed prügikastid ei mahuta kogu prügi, kastide juurde maha pandud kotte ei viida ära. “Kui me telliksime veel ühe täiendava veokorra nädalas, tuleks arve juba 10 000 krooni, see käiks inimestel üle jõu,” sõnas ta.

Juhatuse liige Svetlana Kovaljova meenutas, kui rõõmsad olid pensionärid, kui Korteriühistuhooldus hakkas ise kolm aastat tagasi prügi vedama, sest neile jäi alles senisest rohkem raha. Ja kui tuli jaanuarikuu prügiveo arve, siis hakkasid nad nutma, sest maksta tuleb kolm korda rohkem. “Aga suvel tõuseb küttehind 30 protsenti, vesi kallines juba,” märkis ta.

Adelan Prügiveod OÜ tegevjuht Sergei Leet on kohtusse pöördunud ühistute peale pahane. ”Nende kodanike algatus jäätmeseadusest kõrvale hiilida on kestnud juba neli aastat,” nurises ta. Jutt on ikka sellest prügiveokist, millega Maardu Korteriühistuhooldus ise prügi prügilasse vedas ja soovib seda teha ka nüüd. Etteheited, et Adelan Prügiveod OÜ ei suuda oma tööga hakkama saada, polevat küll õigustatud, sest Leedi meelest näitavad üleajavad prügikastid, et ühistud tellivad prügi äravedu liiga vähe. Kõik probleemid peaksid ühistud lahendama klienditeenindusega, leppima kokku täiendavad veokorrad.

Kohatu hinnavõrdlus

Adelan Prügiveod OÜ hindade võrdlemine MTÜ omadega on Leedi meelest kohatu, sest teenuse hind kujunes konkursil, millel osalesid kaks ettevõtet: Cleanaway AS ja Adelan Prügiveod OÜ. Võitjaks osutus madalamat hinda pakkunud Adelan Prügiveod. Leet märkis, et kuigi nad osutavad ka neile 11 ühistule ja ühele ühisusele aasta algusest prügiveoteenust, pole nad veel selle eest tasu saanud.

Halduskohtu otsust on kaebajatel õigus edasi kaevata 30 päeva jooksul ja seda lubavad ühistud ka teha.

Ühistul võib olla oma prügiauto

•• Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek selgitas, et korteriühistu on jäätmeseaduse järgi käsitletav jäätmevaldajana, kes loetakse omavalitsuse korraldatud jäätmeveo piirkonnas sellega automaatselt liitunuks.

•• Samas võib valla- või linnavalitsus erandkorras lugeda jäätmevaldaja teatud tähtajaks korraldatud jäätmeveoga mitteliitunuks, kui ta on esitanud põhjendatud avalduse, et korraldab jäätmekäitluse ise.

•• Maardu korteriühistute näite puhul on vabastamise aluseks ka tingimus “korraldab jäätmekäitluse ise” – ehk igal majaühistul on oma prügiveok.

•• Kui veok kuulub kellelegi teisele, oleks kõigi korteriühistute puhul tegemist olmejäätmete voeteenusega, mis automaatselt saab toimuda ainult korraldatud jäätmeveo konkursi alusel.

•• ”Maardu linnavalitsus toimis jäätmeseaduse kohaselt õigesti, kui ei andnud selliste taotluste alusel vabastust liitumiskohustusest,” sõnas Eek.

•• Kui 11 korteriühistut oleksid liitunud üheks ühistuks, oleks oma prügiveoki kasutamine mõeldav.