Möödunud suvel selgus maardulaste ehmatuseks, et juba 2008. aasta maikuust on AS-il Maardu Vesi joogivee müümine keelatud, sest tervisekaitseinspektsioon tegi kindlaks, et ettevõtte poolt pakutavas vees leidub lubatust pea kaks korda enam kloriidi ja mangaani.

Tänavu märtsi alguses kontrolliti Maardu vett uuesti ja vee kvaliteet oli vahepeal tunduvalt paranenud. „Veeproovid võeti kolmes piirkonnas – Muuga, Põhja ja Lõuna rajoonis,” selgitas tervisekaitseinspektsiooni kõneisik Iiris Saluri. „Muuga piirkonna joogivee näitajad olid korras, Põhja rajoonis oli vähene ületamine mangaani ja fluoriidide osas, Lõuna rajoonis ületasid näitajad norme veidi fluoriidide osas.”

Ettevõtte esindajate hinnangul on joogivee kvaliteet paranenud tänu põhjaveepumplatesse paigaldatud rauaeemaldusfiltritele, mis vähendavad vee rauasisaldust. Lisaks sellele tehti mullu suuremahuline veetorude läbipesu.

Kuupäev pole veel teada

„Meie andmetel on alustatud juba ka töid Tallinna Vee ja Maardu Vee ühendamiseks, mis annab lootust, et Maardu vee kvaliteet paraneb veelgi ja lahenevad probleemid ka joogivee müümisloaga,” lisas pressiesindaja, kelle andmetel peaks ühinemine leidma aset juba sel kevadel.

Maardu Vee juhatuse liige Ants Raudla täpsustas, et ei toimu otsest ühinemist, vaid sõlmitakse rendileping. „Eelmisel aastal Maardu linna, AS-i Tallinna Vesi ja AS-i Maardu Vesi vahel sõlmitud lepingu kohaselt annab AS Maardu Vesi oma varad kolme­kümneks aastaks AS-ile Tallinna Vesi rendile,” selgitas ta, märkides, et varade üleandmise kuu­päeva ei ole praeguse seisuga veel kokku lepitud, kuid eeldatavasti toimub see juba enne suve.

„Tänu sellele laheneb Maardus vee kvaliteedi probleem ja linn saab uue operaatori näol endale tugeva partneri veemajanduse arendamiseks,” tõdes Raudla. Maardu veemajandusse on tema sõnul kavas lähiaastatel investeerida üle 391 miljoni krooni, millest suur osa saadakse EL-i ühtekuuluvusfondist, kuid oluline osa tuleb katta ka Maardul endal ning aktsiaseltsidel Tallinna Vesi ja Maardu Vesi.

„Selleks et joogivee kvaliteet vastaks täielikult kehtivatele nõuetele, on plaanis ehitada ühendustorustik Tallinna linna veevõrguga,” selgitas Raudla. Kava kohaselt hakkab Maardu linna joogiveega varustama Ülemiste veepuhastusjaam.

Tallinna Vesi loodab käibe kasvule

•• AS Tallinna Vesi kinnitas, et eelmisel aastal sõlmitud kolmepoolse lepingu alusel, mille teisteks poolteks on Maardu linn ja Maardu Vesi, võtab ettevõte väikelinna varad 2009. aasta esimesel poolel rendile.

•• Rendile võetakse veevärgi- ja kanalisatsioonitorustik, puurkaevud ja pumplad, mille kaudu varustatakse Maardu linna elanikke ja ettevõtteid joogiveega ning kogutakse ja juhitakse ära reovesi, selgitas ettevõtte pressiesindaja Reigo Marosov.

•• „Tallinna joogivee kvaliteet vastab praegu 98,02% ulatuses kõikidele Euroopa Liidu ja keskkonnaministeeriumi poolt määratud nõuetele,” kinnitas Marosov.

•• „Euroopa Komisjoni joogivee direktiiv nõuab 95% vastavust, seega on joogivee kvaliteet Tallinnas tõusnud läbi aegade parimale tasemele ja võimaldab sarnase kvaliteediga joogivett pakkuda ka Maardu elanikele,” ütles Tallinna Vee esindaja.

•• Maardu Vee infrastruktuuri haldamine võimaldab Tallinna Veel suurendada kliendiportfelli ja käivet.