Võistlus on jagatud neljaks erinevaks etapiks: Salmistu - Kuusalu karjäär, Kuusalu karjäär - Külmallika karjäär, Külmallika karjäär - Soodla karjäär ning Soodla karjäär – Soodla polügon.

Iga etappi on kirjeldatud etapilegendis ja maasturid läbivad etapi kindlaksmääratud rajal sõites. Etappide vahel on karjäärides traieli põhimõttel lisakatsed.

Võidusõit algab 4. augustil Salmistus lipuväljakul ning finis^ ja autasustamine toimuvad 5. augustil Kautlas.

Sõjalis-sportlik võistlus Erna retk 2001 toimub 8.- 11. augustini Kehra, Aegviidu, Kose-Uuemõisa ja Kautla piirkonnas Põhja-Eestis. Võistlusest võtab osa 29 võistkonda Eestist ja välismaalt. Erna retk on sisuliselt võistkondlik pikaajaline kaugluureülesanne, mille käigus tuleb nii päeval kui öösel orienteeruda umbes 150 ruutkilomeetri suurusel alal ja täita erinevaid ülesandeid. Samaaegselt Erna retkega toimub ka Erna matk, kus saavad kõik vabatahtlikud osaleda.

Erna retke peetakse 1941. aastal Kolga lahest Nõukogude armee tagalasse paisatud legendaarse Erna dessandi mälestuseks. Grupp saabus juulis Soome laevadega Eestisse ja liikus hävitus-pataljonide haarangute eest varjudes Kautla rabadesse. Juuli lõpus hoidsid ernalased verise lahinguga hävituspataljone mitu tundi kinni, mis võimaldas metsa varjunud tsiviilelanikel haarangust väljuda ja põgeneda.