Mai Treiali hinnangul näitab Reformierakonna ettepanek, milles soovitakse kaotada laste arvuga seotud tulumaksuvabastus ning jäetakse muutmata vanemahüvitise maksmise printsiip, juhtpartei soovi koguda päevapoliitilisi punkte, jättes tagaplaanile rahvuse püsimajäämise põhimõtted, teatas Rahvaliit.

Mai Treiali hinnangul peab kokkuhoiu eesmärgil alandama vanemahüvitise ülempiiri. „Hetkel süveneb ebaproportsionaalsus nende toetuste osas, mis soodustavad sündimust ning teiste toetuste vahel, mis on suunatud perede elukvaliteedi parandamisele,” ütles Riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Mai Treial. „Lapse kasvatamisel peavad panustama nii vanemad kui ka riik kõigisse eluetappidesse kuni täiskasvanuks saamiseni. Peretoetuste määrad ning mitmekesisus peavad andma piisava kindlustunde pere loomiseks ja arenemiseks.”

Reformierakonna idee, teha lõpp lastega perede maksusoodustustele, näitab selgelt, et valitseval parteil ei ole Eesti tulevikust pikaajalist nägemust. „Vähendades ükskõik missuguseid lastele ja lastega peredele võimaldatavaid ressursse, kirjutavad reformierakondlased alla Eesti hääbumise aktile,” märkis Mai Treial.

Ajal, mil Eesti majanduses on languse noote, peavad kõik poliitilised jõud moodustama ühisrinde ja tegema kõik vanemate kindlustunde tagamiseks. „Madala sündimusega Euroopa riikide kogemused annavad alust arvata, et kui soovitakse, et lapsi rohkem sünniks, tuleb tagada mitte ainult vanemahüvitis, vaid ka edaspidine toimetulek,” sõnas Treial.

Asjaolu, et laste arvelt säästetud raha kulutatakse muuks otstarbeks, kasvõi majandusministrile või veel mõnele teisele kõrgele ametnikule ülikalli auto liisimiseks, näitab tänase valitsuse poliitikat mitte väärtustada lapsi ja vastutustundetust Eesti riigi ehitamisel.