Mait Metsamaa poeg esimesest abielust Andreas Metsamaa ei taha isa pärandusest rääkida. “Ma ei kommenteeri seda,” ütleb ta lakooniliselt, ja lõpetab viisakalt: “Nägemist.”

Ivo Mahhovi sõnul on esimese järjekorra pärijad seaduse järgi lapsed ja nende kõrval abikaasad. “Nad on pärijad võrdsetes osades, nii et kui on naine ja kolm last, siis kõik saavad ühe neljandiku,” ütleb Mahhov.

Samas tuleb silmas pidada, millal on vara kogutud. “Abielu jooksul omandatud varast on pool üldjuhul naise oma, ülejäänud pool läheb pärandi hulka,” lisab Mahhov.

Testament muudab asja

Kui Mait Metsamaa on teinud testamendi, millega pärandab oma vara näiteks ainult naisele, siis jääb poeg Andreas pärandusest ilma, kuna on täisealine. “Kui lapsed on töövõimetud, näiteks kui nad on alaealised, invaliidid või ka pensionärid, siis on neil õigus ka testamendi puhul lahkunu varale,” räägib Mahhov.

Paljud rikkad inimesed kannavad vahel oma varanduse offshore ehk maksuvabade firmade arvele. Selliste firmade aadressid on kusagil Bahama saartel, USAs Nevada osariigis või mujal sarnastes piirkondades. Taolise firma arvel oleva vara jaotamine, kui firma omanik on surnud, käib vastavalt asukohamaa seadustele, arvab Mahhov. Samas võivad lahkunu pärijad üldse mitte teada saada, et kusagil mingi offshore-firma arvel vara on. Sel juhul on nad niikauaks pärandist ilma, kuni selle skeemi avastavad.

Kui mees lahutab abielu, laps jääb naise juurde, ning tema endine naine abiellub uuesti, ja uus mees adopteerib lapse, siis jääb too laps automaatselt pärandist ilma, sõnab Mahhov.

Metsamaa mõrvati 12. oktoobril 1999 Tallinnas Lastekodu tänava kortermaja trepikojas, kui ta oli teel armukese Kadi Viljaku juurde. Mõrvar tulistas Metsamaale alguses rindu ja pärast veel neli kuuli kerre. Metsamaa lähimad omaksed on tema esimene abikaasa Viive Metsamaa, poeg esimesest abi-

elust Andreas, abikaasa Ane Metsamaa ning poeg Mattias-Mait ja tütar Melody-Mai.


Metsamaa teadaolev varandus

* 50 protsenti reisibüroost Baltic Tours

* enamusosalus restoranist Carina

* 20 protsenti tanklaketist Krooning

* pisut alla poole Kernu Kämpingust

* luksusvilla Tabasalus

* 103ruutmeetrine korter Toompeal

* maja vanalinnas

* korter Kuressaares

* elumaja Pihtla vallas

* 5,9 hektarit maad Vätta poolsaarel


Metsamaa võetud laenud

* 1,42 miljonit krooni eluasemelaenu

* 3,23 miljonit krooni ettevõtluslaenu

Metsamaa lähimad sugulased

* Esimene abikaasa Viive Metsamaa

* Teine abikaasa Ane Metsamaa, 31

* Poeg esimesest abielust, Andreas, 18

* Poeg teisest abielust, Mattias-Mait, 1,5

* Tütar teisest abielust, Melody-Mai, 3

Sten A. HANKEWITZ