"Kasutame töötuid, kaevajate puuduse probleemi, mis oli aktuaalne septembris, lahendas majanduskriis," ütles teise arheoloogide ettevõtte Agu EMS arheoloog Villu Kadakas. "Tudengite ja kooliõpilaste tööd kasutame vähem, need peavad koolis käima."

Agu EMSi poolt töötab Vabaduse väljakul praegu tavaliselt neli enamasti Tartu Ülikoolis kõrghariduse saanud professionaalset arheoloogi, Arheograatori poolt kaks.

"Meil on siin töötuid," kirjeldas Arheograatori töötegijaid Talvar. "Mina ise olen Tallinnas töötanud juba 15 aastat, meil on oma punt. Hea, et mul on siin paar sellist, kes on aastaid töötanud ja tunnevad asja."

"Ausalt öeldes on üsna kirju seltskond," kirjeldas arheoloogiaettevõtte Agu EMSi juht Guido Toos. "Suurem jagu on tudengid. Meile on tööle tulnud neid, kes keskkooli lõpetasid ega kuhugi kõrgkooli sisse ei saanud."

Toos möönis, et sügisel oli periood tõesti, kui oli hämmastavalt raske inimesi kaevamistele tööle saada. Praeguseks on õnn pöördunud. "Helistatakse iga päev, et kas saaks tööle tulla," ütles Toos.

Agu EMS annab tööd ligi 30-50 inimesele päevas, sõltuvalt tööde iseloomust.