Eesti Päevaleht kirjutas möödunud nädala alguses, et Tallinna linnavolikogu kantselei välissuhete nõunik Riina Altpere helistas maksumaksja kulul tallinlastele, küsis nende valimiseelistusi ja pakkus välja, et võib neile saata Keskerakonna infomaterjale.

Keskerakonda kuuluv ametnik võttis propagandakõnesid erakonnakaaslasest linnavolikogu esimehe Toomas Vitsuti palvel. Avaliku teenistuse seaduse eetikakoodeks sätestab, et ametnik peab oma tegevustes olema poliitiliselt erapooletu. Seega on Riina Altpere töötelefonilt erakonna huvides helistades seadust rikkunud.

Oma seisukoha esitas juhtumi osas ka politseiamet, kelle hinnangul tuleks tööandjal algatada Altpere teguviisi uurimiseks distsiplinaarmenetlus. Altpere ülemus on aga Vitsut ise. Toomas Vitsuti töö kontrollimiseks saaks menetluse algatada linnavolikogu kantselei juhataja Hilja-Anne Merzin, kes on aga samuti keskerakondlane.

Säärase juhtumi puhul võib volikogu esimehe käitumist hinnata Tallinna linnavolikogu revisjonikomisjon, mille volitused lõpevad paraku sel pühapäeval. Revisjonikomisjoni esimees Nikolai Stelmach (IRL) saatis linnavolikogu esimehele kolmapäeval arupärimise ning esitas küsimusi ka eile õhtul toimunud poolpidulikul istungil.

Stelmachi sõnul pole ta saanud vastuseid kirjalikult esitatud küsimustele, samuti jättis Vitsut neile vastamata eilsel volikogu viimasel istungil. Enne istungit olevat Vitsut Stelmachile aga öelnud, et ei kavatse kampaania selgitamiseks midagi teha. Päevaleht Online pole Toomas Vitsutilt kulutatud maksumaksja raha hüvitamise osas vastust saanud.

„Ilmselgelt eksis nii Riina Altpere kui ka tema ise,“ ütles Stelmach, kelle hinnangul oleks võinud Vitsut maksumaksja raha eest tehtud kulutused kergesti kokku lüüa ning need ära maksta. Revisjonikomisjoni esimehe sõnul on väga võimalik, et Vitsuti kampaania vajub lihtsalt unustuse hõlma, kuna uus volikogu ei pruugi sellega tegeleda.

Vitsut rääkis eile oma sõnavõtus kõigest muust kui telefonikampaaniast ning ütles lõpetuseks, et ei taha rääkida negatiivsest poolest. Ta avaldas arvamust, et nelja aasta jooksul on olnud piisavalt rivaalitsemist ja kisklemist ning need peaks jääma seljataha. Nüüd sõltub uue volikogu koosseisust, kas seaduse rikkumist kuidagi ka menetlema asutakse.

Valimiskampaania rahastamine tuleb avalikustada

•• Erakonnaseadus näeb muuhulgas ette vastutuse erakonna valimiskampaania rahastamise avalikustamise korra rikkumise eest. Väärtegu menetleb kohtuväliselt politseiprefektuur ja seda arutab maa- või linnakohus. Väärteo alustamise või alustamata jätmise saab otsustada alles pärast valimiskampaaniate aruannete esitamist ning selle avalikustamist riigikogu komisjoni poolt.