“Kui tulude kasv on aeglane, siis on ka kulude kasv aeglane,” kommenteeris maksumuudatuste mõju rahandusministeeriumi majandusanalüüsi osakonna juhataja asetäitja Andrus Säälik.

Olulisim valimislubadus

Eelmisel nädalal ministeeriumidevahelisele kooskõlastamisele saadetud tulumaksureformi eelnõu näeb ette 2004. – 2006. aastani tulumaksu vähendamist praeguselt 26 protsendilt 20 protsendile ning tulumaksuvaba tulu tõstmist 12 000 kroonilt 24 000 kroonile aastas. Tegemist on emapalga kõrval Res Publica, Reformierakonna ja Rahvaliidu valitsuse olulisima valimislubadusega.

Sääliku sõnul ei ole maksulaekumiste vähenemise näol tegemist riigieelarve puudujäägiga. “Riigieelarve tulud järgmistel aastatel ei vähene, ainult nende kasv on aeglasem, kui oleks praeguse maksusüsteemi jätkudes,” ütles Säälik. “Seega tuleb ka kulude tegemisel arvestada natuke madalama kasvuga.”

Kulusid ei pea vähendama

Kokkuvõtlikult ei pea riik Sääliku väitel kulusid vähendama. “Samas, kui mõne valdkonna kulutusi tahetakse märkimisväärselt suurendada, siis võib tasakaalus eelarve põhi-mõtte juures vajalikuks osutuda mõne teise valdkonna kulude kärpimine,” märkis ta. “Riigi kulud kokku ei pea vähenema.”

Positiivsena toob maksukärpe eelnõu välja, et suureneb füüsiliste isikute poolt reaalselt kasutatav tulu. Efekt on suurem madala sissetulekutega füüsiliste isikute puhul, märgib eelnõu.

Lisaks soodustavad suuremad tulud nõudluse ja ühtlasi tarbimise kasvu, samuti on võimalik säästmise suurenemine ning madalamad maksumäärad või-vad vähendada maksupettusi.