Samal ajal on suurenenud nii alkoholi, tubaka kui ka kütuse aktsiisid. Aasta jooksul ootab meid ees ka elektrihinna tõus, mis mõjutab paljusid teisi eluvaldkondi, ning vähemalt Tallinna ja Harjumaa elanikel ei ole pääsu prügiveo ja -ladestamise kallinemise eest.

Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Lemmi Oro sõnul peaks üldine maksukoormus jääma senisele tasemele ehk 33 protsendi kanti – ehk siis läheb inimese palgast erinevate maksude alla umbes kolmandik.

«Ega keegi olegi lubanud, et üldine maksukoormus alaneb,» rääkis Oro. «Seoses Euroopa Liiduga oleme võtnud endale mitmeid kohustusi, mis tuleb täita, ning sealt tulevad erinevad aktsiisi- ja muud tõusud.»

Nii saabki inimene oma elujärge paremaks ja rahakotti paksemaks muuta vaid rohkem töötades ja paremat palka teenides.

Oro sõnul on maksudest kõnelevates uudistes tehtud see viga, et inimestele ei ole kõiki muudatusi täpselt selgeks tehtud. Näiteks ei ole uuest aastast alkoholile, tubakatoodetele ja kütusele kehtima hakanud uued aktsiisimäärad eraldi võttes kuigi suured, kuid kokkuvõttes moodustub neist ikkagi summa, mis võib tulumaksu langusest tekkinud vaba raha praktiliselt ära süüa.

Tuntava löögi annab inimeste rahakotile ka näiteks elektrihinna tõus aprilli alguses, mis keskmiselt ületab pisut kümne protsendi piiri, kuid võib inimesi väga erinevalt mõjutada. Näiteks elektriga kütjate hinnatõus küünib keskmiselt 23,4 protsendini.

Samas ei suurenda alanud aastal tööstuste kulusid ainult elektri kallinemine. Lihatööstused näiteks seisavad silmitsi tõsiasjaga, et oma lihajäägid tuleb edaspidi lasta hävitada tööd alustanud Väike-Maarja loomsete jäätmete töötlemise tehases.

«Ainuüksi see tähendab meile iga kuu poole miljoni krooni ringis lisakulusid,» ütles Rakvere Lihakombinaadi juht Olle Horm. «Ja eks neid kulusid ole veelgi.»

Hormi sõnul ei saa siiski kõiki neid kulusid automaatselt kaupade hinda üle kanda, sest selle paneb paika konkurents. See on tööstuste ja kaupluste vahel aga tihe.

Jäätmeid puudutavatest seadusemuudatustest ei ole pääsu tavainimeselgi. Tänavu peaks kõik omavalitsused välja valima oma piirkonna prügivedajad, kes kõigile elanikele võrdsetel alustel teenust osutavad.