Keskpartei peasekretäri Kadri Musta sõnul vajab riik praegusest õiglasemat maksusüsteemi ning sellest on tingitud ka astmelise tulumaksu soov.

Sellele on viimased aastad vastu seisnud Reformierakond. Nende, Rahvaliidu ja keskpartei võimaliku koalitsiooni esindajad pole veel võimelised andma vastust, mis saab maksureformist, tõdes Ansip. «See ei ole nii kiirelt otsustatav. Maksuküsimused on komplitseeritud,» lausus ta BNSile.

Täpset sõnastust vältis ka laupäeval Võrus kogunenud Reformierakonna volikogu, kes kinnitas vaid üldised põhimõtted, mida Ansip peab kaitsma läbirääkimistel Savisaare ja Rahvaliidu esimehe Villu Reiljaniga.

«Reformierakond tahab, et vanemahüvitist makstaks ka edaspidi praegustel alustel, samuti peab edasi minema tulumaksureformiga,» ütles reformipartei volikogu esimees Rain Rosimannus. «Uus koalitsioon peab jätkama tasakaalustatud eelarvepoliitikat ning senist välis- ja julgeolekupoliitikat.»

Kadri Musta sõnul ei ole Reformierakonna positsioonid üllatavad. «Kui meie ütleme, et tahame astmelist tulumaksu, siis pole see tülinorimine. Tuleb läbirääkimisi pidada,» rääkis Must BNSile.

Nii Keskerakond kui ka Rahvaliit tahavad võimuleppesse lisada punkti, et paari aastaga tõuseks keskmine pension 3000 kroonini ja suureneks kohalike omavalitsuste tulubaas.