Kell 22.06 avastatud tulekahju möllas ühes prahti täis toas, kus põlesid seinad ja lagi. Reede pärastlõunal oli esimesel korrusel tules kuus ruutmeetrit seina ja põrandat.

##Tuletõrjujad kahtlustavad süütamist. “Objekt kerkis päevakorda 20. jaanuari öösel ja see on põlenud viiel korral. Meie ei anna küll lõplikku otsust, aga kogenud tuletõrjujate arvamus on, et vähemalt kolmel korral on maja süüdatud,” ütles Tallinna tuletõrje- ja päästeameti pressiesindaja Kirill Teiter.

Tondilossi pildistamas käinud Teiter märkis, et hoone akendest on võimalik sisse ronida ükskõik kellel. “Sarnaselt saadi lahti Ravi 13 majast, mida eelmisel aastal põletati neljal korral,” nentis ta.

Tulekahjudes kannatada saanud puitelamu pärineb 19. sajandi teisest poolest. Ehitis moodustab Narva maantee ja Kreutzwaldi tänava nurgal ajaloolise Kadrioru mõttelise alguspunkti – selliseid peatänava-äärseid puitüürimaju on Tallinnas väga vähe säilinud.

Kultuuriväärtuste amet on aga arhitektuurimälestise kaitsmisel jõuetu.

“Oleme omanikuga platsil kokku saanud. Siis pandi kõik avad kinni ja uksed olid lukustatud. Nüüd kuulsime, et toimus jälle tulekahju ja võtsime omanikuga uuesti kontakti,” rääkis ameti peaspetsialist Aivar Noorma.

Noorma sõnul on omanikule korra tehtud ka akt-ettekirjutus ja see täideti.

“Me ei saa ju objekti kõrval ööd ja päevad valvata, kes need uksed on lahti murdnud. See on ilmselt sotsiaalne probleem,” leidis Noorma.

Omanik ei soovi rääkida. Linna andmetel on maja omanik OÜ Deiranos, just sellele firmale tehakse ettekirjutusi vara ebakorrektse hoidmise pärast. Ettevõtte juht Margus Põim on tulekahjude teemal rääkides kidakeelne.

“Loomulikult on meil oma seisukoht, aga me ei avalda seda enne, kui päästeametist on teada uurimise tulemus,” ütles Põim.

Põim ei soovinud kommenteerida kahtlust, et omanik ise vara hävimisele kaasa aitab. “Andke andeks. Ma loodan, et te lehes küll seda ei kuuluta,” märkis ta.

Tallinna politsei võttis põlengute uurimise üle jaanuaris. Kriminaalasjale liidetakse kõik uued juhtumid. “Ekspertiisi tulemuste põhjal saab siis midagi konkreetset väita. Esialgu ei ole veel alust kedagi süütamises kahtlustada,” märkis politsei pressiesindaja Helin Taal.

Narva maantee, Kreutzwaldi tänava ja Raua tänava vahelise maa-ala detailplaneeringu koostamise algatas linn mullu novembris.

Alale on kavas ehitada äripindadega korterelamud, kuid Kreutzwaldi ja Raua nurgale peaks alles jääma avalik haljas-ala.

Detailplaneeringu algatamist taotles osaühing Arhitektid Muru & Pere. Büroo andmetel valdab teemat vaid arhitekt Urmas Muru, kes aga viibib puhkusel Brasiilias. Ärimees Andres Koger, kes kultuuriväärtuste ameti andmetel esindab ala arendamise huve, on samuti puhkusel ja telefoni ei võta.

“Kes detailplaneeringut teeb, ei tahaks täna veel kommenteerida. Eskiise on siin ja seal lastud teha. Detailplaneeringul on oma reglement, sellest kuulutatakse isegi ajalehes,” ütles Deinarose juht.

Planeeringu alal asuvad riiklikud arhitektuurimälestised: Kreutzwaldi 5, Raua 41 ja Narva 26 elamud; samuti muinasaegne asulakoht.