“Varastati peamiselt viina ja brändit, äraviidud kogus oleks suur isegi mandri kohta, Kihnu kohta eriti,” ütles Pärnu politseiprefektuuri jälitustalituse juhtinspektor Andres Sinimeri. Tema sõnul Pärnumaal viimastel aastatel nii suurt kauplusevargust pole toime pandud.

Võtsid uued arvutid. Kihnu vallavalitsuse raamatupidaja Arvo Täll hindas valla kahjuks 60 000 krooni. Vallavalitsusest varastatud tehnika oli kindlustatud.

“Minul isiklikult oli täiesti uus arvuti, eelmisel nädalal ostetud,” ütles Täll. “Nad olid asjatundjad, vanemaid ja viletsamaid arvuteid nad ei puutunud.”

Vargad lõhkusid sisse murdes vallamaja akna, mille kaudu laadisid hoonest välja ka varastatud kauba. Keegi tõenäoliselt segas kurjategijate toimetusi, sest nad olid põgenemisel osa kokkupakitud kraamist maha jätnud. “Arvutite klaviatuurid olid kilekottides ja vallamajas olid maas viinakastid,” lausus Täll.

Tälli sõnul jäi mulje, et kurikaelad on midagi otsinud, sest vallavalitsus oli segamini löödud. “Nad olid kõvasti tuulanud, sahtlid olid laiali ja paberid segamini, ei tea, mis nad otsisid,” ütles raamatupidaja.

Majadesse signalisatsioon. Kihnu vallavanem Mark Soosaar ütles, et alles hiljuti panid kihnlased kodust lahkudes lävepakule luua ja jätsid uksed lukustamata, sest vargused olid väikesaare rahvale täiesti võõrad.

“Nüüd, kus on jäätrass ja Kihnul on mandriga püsiühendus, on ka püsivargad kohe platsis,” ütles Soosaar.

Vallavanema sõnul on tal kahju, et ei olnud jõudnud vallamajja panna signalisatsiooni, nagu tal kavas oli. Ta lisas, et nii vallamajja kui ka mitmesse teise majja paigaldatakse lähiajal signalisatsioon.

Kihnlased usuvad kindlalt, et vargad sõitsid öösel kohale mööda jääteed.

Ka juhtinspektor Sinimeri ütles, et politseil on alust arvata, et vargad on pärit mandrilt. “Midagi nad ikka maha jätsid, mõtteid meil on,” oli ta napisõnaline.

Vargad murdsid Kihnu vallamajja ja kauplusse sisse ka kaks aastat tagasi, kui samuti viidi ära arvuteid ja alkoholi. Tookord põgenesid kurjategijad paadiga ja varastatud kraam saadi kätte.

Kihnus liigub jutt, et tookord vahele jäänud vargad olid hoobelnud, et tulevad veel tagasi ja viivad plaanitu ellu.

Sinimeri ütles, et on sellist juttu samuti kuulnud ja politsei kontrollib, kas see peab paika.