Manilaiu Riida turismitalu perenaise ülle Tamme sõnul ei saa saare ainukese telefoni peale kindel olla. "Manilaiul on analoogtelefon, mis saab signaali üle mere Tõstamaa mastist. Kui on torm, siis mast kõigub ja sidet pole. Vahel side lihtsalt puudub," ütles Tamm. "Manilaiu telefonile ei saa loota, kui saarel puhkeks tulekahju või oleks kiiret arstiabi vaja."

Tamme hinnangul piirab korraliku telefoniühenduse puudumine saare elanike niigi vaevalist suhtlemist muu maailmaga. Ta lisas, et tormi ajal ei liigu ka postipaat ning Manilaiult mandrile ei pääse. "Suhtlemisvaegus tekitab pingeid," leidis Tamm.

Eesti Telefoni teleteenuste Pärnumaa esinduse direktori Toivo Libliku sõnul tahab firma sel aastal paigaldada telefonid kõigile väikesaartele ja küladesse, kus seni telefonside puudub. "Manilaid on päevakorral, seadmed on tellitud, juulis ehitame ära," ütles Liblik.

Direktori sõnul on kavas koos Eesti Mobiiltelefoniga rajada Manilaiule paikne mobiiltelefonside. "See on mobiiltelefoni tehnoloogiaga raadiotelefon, kuid aparaadiga ringi liikuda ei saa," selgitas Liblik. Ta lisas, et nii liitumis- kui kõnemaksu arvestatakse saare elanikele nii, nagu paigaldataks saarele digitaalside. "Kõik, kes on avalduse kirjutanud, saavad telefoni."

Pärnu maakonna regionaalnõunik Urmas Kase ütles, et Manilaid on maakonnas ainuke saar, kus on telefonsidega probleeme. "Kihnu on aga kõige paremini telefoniseeritud vald Pärnu maakonnas," lisas ta.

Kihnu vallavanema Juhan Vapperi sõnul võib Kihnu telefonsidega alates 1995. aastast rahule jääda. "Telefon on peaaegu igas peres, kuuldavus on hea," lisas ta.

Eesti Telefoni televõrkude direktor Tõni???? Susi ütles, et sel aastal parandatakse telefonsidet kõikidel Eesti saartel. "Telefoni saavad kõik saared, kus selleks soovi avaldatakse," lisas ta.

ANU SAARE