Tervisekaitseinspektsioon pöördus Tallinna Kesklinna valitsuse ja Saku vallavalitsuse poole, et leida lahendus Russalka ranna ja Männiku karjääri mitteametlikele supluskohtadele.

“Esimese puhul tekitab peamiselt muret vee puhtus, Männiku karjäär on lisaks ka ohtlik,” ütles tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete juht Iiris Saluri. Inspektsioon tahtis tema sõnul saada ülevaadet, kas ja mida on kohalik omavalitsus isetekkelistes supluskohtades turvalisuse tagamiseks ette võtnud. Populaarsete mitteametlike ujumiskohtade koguhulka Saluri öelda ei osanud. “Ka märgistus on vabatahtlik, otsest kohustust kehtivad seadused ette ei näe,” täpsustas ta.

Saku vallavalitsuse avalike suhete nõunik Kairi Kallaste teatas, et kõik karjäärid asuvad riigimaal ning neid ei ole munitsipaalvõimule üle antud. “Vee kvaliteeti ei ole nendes kunagi uuritud,” lisas ta. Praegu ei ole ametlikku supluskohta üheski Männiku karjääris, peale Valdeku karjääri on kõik teised alles rekultiveerimata.

Vald kavatseb  Kallaste sõnul tervisekaitseinspektsiooni soovitust kuulda võtta ning paigaldab karjääri suplemist keelavad märgid. “Skuutrisõidu oleme maavanema määrusega seal juba keelanud,” ütles ta. Kallaste sõnul on vald pidanud plaani, mida võiks alaga pihta hakata, kui see oleks valla omand.

Karjäärist saab rand

“Praegu pole me sinna rannainventari soetanud, kuid võimalik, et tulevikus saab sellest vaba aja veetmise koht,” lausus ta. Kõige varem võiks plaan teoks saada 2010. aastal ehk ülejärgmisel suplushooajal. “Senikaua on Männiku karjääris riskimine inimese enda vaba valik,” lõpetas Kallaste.

Probleemiga pistab juba aastaid rinda ka Tallinna Kesklinna valitsus, kes on hädas Russalka rannaga. “Suplust keelavad märgid on randa korduvalt paigaldatud, kuid pahatahtlikud käed käivad neid eemaldamas,” ütles linnaosavanem Marek Jürgenson. 

Vesi pideva jälgimise all

Ametlikud rannad puhtad

Kontrollitakse ka mujal

•• Seadus kohustab tervisekaitseinspektsiooni suplusvee analüüse võtma ainult ametlikes supluskohtades. Tervisekaitse on ise otsustanud, et vee kvaliteeti mõõdetakse ka muudes tuntumates kohtades, kus inimesed on harjunud ujumas käima.

•• Sellegipoolest ei ole Russalka rannast ega Männiku karjäärist eraldi analüüse võetud.

•• Suplusvesi ei vastanud normidele vaid Kehra jõest juuli alguses võetud proovis, juuli lõpus sai kvaliteet taas hinnangu “väga hea”, nagu varemgi. Tallinna viies ametlikus supluskohas on samuti vee kvaliteet hea.