Tehase ehitab Paide MEK, nemad leiavad ka kõik allhankijad. Projekti autor on arhitektuuribüroo Randväli ja Karemaa. Tehase maksumus koos sisseseadega on 86 miljonit krooni.

Tagantjärele on Aivar Valge isegi üllatunud, kui libedalt ehituse ettevalmistamine kulges – vaid üks maaomanik püüdis tehase tarbeks müüa krunti, millele maanteeamet väljasõiduteed ei lubanud ehitada ja pisut venis detailplaneering, sest tuli täiendavalt uurida krundi pinnasevee olukorda. Paide vallavalitsusega laabus koostöö suurepäraselt.

“Omaniku, Läti kuivsegude tootja SIA Sakret, soov oli, et tehas ja Sakreti Eesti keskladu tuleksid Kesk-Eestisse. Nii on logistiliselt mõistlik, sest toorme ning toodangu veokulud on siis kõige optimaalsemad,” selgitab Valge tehase asukoha valikut. Omanikul on Põhja-Lätis kvartsliivakarjäär, mis jääb Mäost samuti mõistlikusse kaugusesse. Sakreti kerkiva tehase ümbrusse planeeritakse juba ka mitme teise ettevõtte ehitust. Pärast Sakreti maaostu on maa hind seal kandis kerkinud 30%.

Uus tehas hakkab tööd andma paarikümnele inimesele. Tulevikus hakatakse tööle kolmes vahetuses, alguses aga ühes vahetuses, kus töötab korraga kuus inimest.

“Tehas, mille maksimaalne tootmisvõimsus saab olema 150 tuhat tonni kuivsegusid aastas, saab moodsaima Saksa sisseseade. Viimnegi polt on uus, sisseseade paigaldavad sakslased ja nemad vastutavad, et kõik korralikult tööle hakkaks. Tehase suurim, viie meetrise läbimõõduga mahuti valmistatakse Eestis, ülejäänud mahutid ja metallkonstruktsioonid Lätis,” räägib Valge.

95% uue tehase toormest on kohalik – liiv tuleb Kuusalu karjäärist, tsement Kundast ja lubi Rakkest. Lisakomponente aga ostetakse umbes kümnest riigist.

Tootmistehnoloogia on iseenesest üsna lihtne. Torutranspordiga pumbatakse tooraine mahutitesse. Sealt hakkavad need oma raskuse mõjul alla vajuma. Peasegamiskambris juhib doseerimist arvuti, et vältida inimlikke eksitusi. Vett tootmises ei kasutata. Tehas omab ka liivakuivatussüsteemi. Tootmine on täielikult loodussõbralik. Ei mingit haisu, tolmu või muud reostust.