Kohus karistas Kolgat juulis 48 600-kroonise rahatrahviga, sest ta tellis kaitseministeeriumile vajalikke tõlketöid oma emale kuuluvast firmast, kellele riik maksis kuue aasta jooksul ligi miljon krooni.

Clemmesen on sattunud Kolga palkamisega kodumaa ajakirjanduse kriitika alla. Lisaks peab Taani kui Balti Kaitsekolledži ühe sponsorriigi kaitseminister aru andma mitme kohaliku poliitiku Kolga-teemalisele arupärimisele.

Sotsialistliku rahvapartei kaitsepoliitika juht Villy Sondal tahabki ajalehes Berlingske Tidende teada, kas kaitseminister Jensby mõistab, et ükskõik, millal Taani annab majanduslikku või sõjalist abi, kaasneb sellega ka vastutus.

Brigaadikindal Clemmeseni selgitus aastaid tagasi kaitsekolledži kui rahvusvahelise koostööprojekti ühe käivitaja Kolga nüüdseks töölekutsumiseks kõlas: «Tekkis risk, et Kolga kogemus ja pühendumus kaovad ja tema eelnenud panuseid ignoreeritakse ühe eksimuse tõttu.»

Inimese üle otsustamisel tuleb vaadata, kas ta on läinud formaalsete reeglitega vastuollu eesmärgiga teha korralikult oma tööd, ütles Clemmesen, kes on veendunud, et Kolga tegi oma otsused tööasjade kiireks ja korralikuks valmissaamiseks, mitte isiklikuks rikastumiseks.

«Kolga on üks parimaid, töökamaid ja patriootlikumaid ametnikke, kes on kaitseministeeriumisse tööle läinud juba väga ammu,» ütles Clemmesen, rõhutades, et Kolga on oma eksimust mõistnud.

Clemmeseni valiku kiitsid heaks Eesti eri aegade kaitseministrid. «Mõistlik otsus,» julgustas Tiit Vähi ja Mart Siimanni valitsuste kaitseminister Andrus Öövel brigaadikindralit, kellele andis toetuse ka Siim Kallase valitsuse kaitseminister Sven Mikser.