«Küüned olid mul kogu paarikümneminutilise lennu ajal istmes kinni,» kirjeldas oma tundeid Sharm el Sheikhi puhkama sõitnud Liia Võsu. «Kõigepealt hilines kella kaheks välja kuulutatud lend tunde,» sõnas ta. Parempoolne mootor olevat suitsu välja ajanud. 172 reisijat olid ärevuses: mis saab edasi?

«Reisikorraldaja ütles, et pardal on pisirike,» lausus Võsu. Vahendati piloodi sõnu: me ei ole kamikazed, et rikkis lennukiga riskime.

Kell neli rebis Airbus ennast lõpuks Tallinnas maast lahti.

«Tõus oli juba selline, nagu keegi sikutaks sabast,» ütles Võsu. Palju lennanud naine lisas, et tavaliselt lakkab lennuki värin umbes viie minutiga, seekord põrises Airbus vähemalt veerand tundi.

Kui reisiseltskond jõudis Valga kohale, ütles lennukimootor üles. Võsu kinnitusel oli seda kuulda häälest ja kolinast.

«Lennuk värises ning hakkas tagasi pöörama. Kui Tallinnas lõpuks maha saime, meenutas see kõige rohkem kana maandumist. Istusime potsti maha. Jumal tänatud, et reis õnnelikult lõppes.»

Reisifirma pakkus Võsu perele asendusreisi, kuid ta loobus sellest.

Võsu sai internetti uurides teada, et Air Memphisel on muret mujalgi kui Eestis. Neil on keelatud lennata UK ja Belgia õhuruumis, Prantsusmaal kehtib firmale maandumiskeeld.

Lennuameti asedirektor Rein Porro ütles, et ka tema on kuulnud jutte, et osas Euroopa Liidu riikides on Air Memphise lennud keelatud, kuid ametlikku kinnitust sellel pole. «Riikide mustad nimekirjad ei ole avalikud,» teab ta.

Marhaba Toursi juht Margit Rebane-Pent ütles, et järgmisel turismihooajal ei soovi nad enam Air Mephise lennukeid kasutada.

«Tahame, et vahendusfirma Concorde Service otsiks uue partneri, kelle lennukid on kindlamad,» lausus ta. Ka Rebane-Pent möönis, et on kuulnud Egiptuse firma lendude keelustamisest UKs ja Belgias.

Peatselt lõppeva hooaja alguses lendasid Marhabaga reisijad Egiptusesse Luxor Airi lennukiga, kuid needki ei äratanud usaldust.

«Päris hullud riistad. Kohutavas seisus ning kitsad,» sõnas Rebane-Pent. Seepärast vahetati Luxor Memphise vastu, mille Airbusid tundusid turvalisemad.