Esialgsete hinnangute kohaselt võivad veebruari alguses pensionita jääda kümned tuhanded pensionärid, kelle kohta pole sotsiaalkindlustusametile laekunud vajalikku infot selle kohta, kuidas nad oma raha kätte saada tahavad, on Päevaleht varasemalt kirjutanud.


1. veebruarist ei maksa postkontorid enam pensione välja ja raha koju toimetamisel tuleks paljudel maksta 60 krooni teenustasu.
Sotsiaalminister Maret Maripuu sõnul oli 5. jaanuari seisuga 90 000 pensionäri teatanud oma pangakonto numbrid, kuid 20 000 puhul puudub neil seni igasugune tagasiside.


Seda, kas aga pensionärid oma raha ikkagi kätte saavad, ei ole enne 5. veebruari, kui pensionid välja lähevad, võimalik kindlaks teha.


„Sotsiaalkindlustusamet töötab sellega pingsalt. See on probleem, mis vajab lahendamist. Oleme rakendanud selle teenistusse, et need 20 000 inimest leida. Ja me otsime ka lahendusi, et kui meil ei õnnestu nendega kontakti saada, et nad igal juhul oma pensioni kätte saavad. Et mitte ükski inimene ei jääks pensionita,“ ütles Maripuu eile Päevalehe ajakirjanikule Kadri Ibrusele antud intervjuus.


Maripuu kinnitas pärast küsimust, kas ta ikka ise ka usub, et kõik probleemid jõutakse lahendada järelejäänud paari nädalaga: „Jah, pensionid lähevad välja 5. veebruaril ja selle nimel iga päev töötame.“


Sotsiaalkindlustusameti avalike suhete juht Elve Tonts soovitas aga kõigil avalduse täitmisega hätta jäänud inimestel küsida abi piirkonna pensioniametist ja sotsiaaltöötajalt.


1. veebruarist ei maksa postkontorid enam pensione välja, pensioni saajal tuleb teatada, kas soovib, et pension kantaks edaspidi tema pangakontole, maksta lisaraha, et pension koju toodaks või vastab pensionär kriteeriumidele, mille kohaselt pension riigi kulul koju tuuakse.


Tontsi sõnul pensionär, kes pole nõuetekohast avaldust esitanud, siiski pensionist ilma ei jää.
Pärast vastava avalduse ja isikut tõendava dokumendi esitamist pensioniametile makstakse saamata raha välja tagantjärele.