Päevaleht küsis valitsuse pressikonverentsil Ansipilt, kas Maret Maripuu ametist vabastamine võib jutuks tulla juba järgmisel nädalal, nagu viitas oma blogi sissekandes Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi.

"Ma põhimõtteliselt ei välista seda võimalust," teatas Ansip vastuseks, lisades, et aeg näitab. Nii eilsed sündmused kui paljud allikad andsid mõista, et Reformierakond soovib Maripuust vabaneda pigem kiiremini kui aeglaselt.

Kõige otsesemalt näitab ettevalmistuste alustamist uue ministri leidmiseks eile Maripuu ettepanekul valitsusest läbi lastud sotsiaalministeeriumi kantsler Riho Tapferi vabastamise otsus. Juhul kui esmalt oleks välja vahetatud minister, oleks täna oma kabinetist välja koliv Tapfer saanud automaatselt puutumatuse terveks aastaks.

Nimelt näeb seadus ette, et uuel ministril tuleks igal juhul terve aasta töötada ametisoleva kantsleriga, enne kui viimast saaks vabastada. Kuid sotsiaalministeeriumis lahvatanud skandaalide valguses oli selge, et niisamuti kui minister, polnud oma tööga hakkama saanud ka Maripuu poolt ministeeriumit juhtima toodud kantsler Tapfer.

Veel paar päeva tagasi lootis Reformierakond nähtavalt rakendada strateegiat, mille järgi oleks Maripuu saanud seni põhilist kõneainet andnud töövõimetuspensionite ning puudetoetuste väljamaksmisega tekkinud probleemide lahendamiseks aega. Isegi, kui ministril tulnuks siis ametist loobuda, oleks ta saanud näidata ennast tekitatud sasipuntra tubli lahtiharutajana.

Kuid enam see ei õnnestu. Nüüdseks suruvad ministri lahkumisele takka iga päev ministeeriumist välja imbuvad mustmiljon uut skandaali. Nii näiteks pole pea 20 000 pensionäri andnud ikka veel teada, kuidas nad soovivad alates veebruari algusest kätte saada oma pensioni. Muutunud kord kaotatakse pensionite kojukanne ning pensionärid peavad valima, kas nende raha laekub pangaarvele, kohalike omavalitsuste kätte või tellivad nad eraldi tasu eest Eesti Posti osutatavat raha kojutoomise teenust.

Kuid vaatamata veel eile minister Maripuu poolt üle korratud lubadustele, et pensionid makstakse igal juhul veebruaris välja, milleks tema ametnikud teevad nö kadunud pensionäride leidmiseks ületunnitööd ning palgatud on isegi lisatööjõudu, tunnistavad asjaga kursis olevad inimesed seisude segadust. Tõele näkku vaadates ei leia ametnikud ka üliinimlikke pingutusi tehes kõiki 20 000 “kadunud” pensionäri üles.

Tegelikkuses nähakse ainsa pensionite väljamaksmise teena võimalust, et tuleval kuul jätkatakse vana ehk senikehtinud pensionite kojukande süsteemiga. Selle käigus “leitud” pensionäridele pakutakse siis vastavalt võimalust uuel moel pensioni kättesaamiseks kohapeal. Sellisel moel tagatakse küll pensionäridele arvatavasti raha kättesaamine, kuid sotsiaalministeeriumi ja ministri tegevusetusest tekkinud olukord, kus uus ja palju kokkuhoidu lubanud süsteem ei käivitu kiirendab ainult Maripuu langust.

Uueks ministriks Tõnis Kõiv?

Kuna nii Reformierakond ega peaminister Andrus Ansip pole sotsiaalminister Maret Maripuu osas otsuseid langetanud, ei toimu ka veel mingeid ametlikke sõelumisi uue ministri leidmiseks. Kuid kõige sagedamini mainitakse reformierakondlaste seas võimaliku uue sotsiaalministri otsingute kontekstis riigikogu sotsiaalkomisjoni liiget Tõnis Kõivu.

Endisel pikaaegsel Paide linnapeal on kogemusi nii avaliku kui erasektori ametitega. Kõiv ütles eile siiski, et tal on juba praegu tööd palju. “Ma olen riigikogu sotsiaalkomisjoni liige, tegelen samas ka keskkonnateemadega ning kohalike omavalitsuste küsimustega. Mul jagub tööd juba praegugi,” vastas ta küsimusele, kas sotsiaalministri amet oleks huvipakkuv.

Kuigi oravaparteist kuuluvad riigikogu sotsiaalkomisjoni veel Taavi Rõivas ja Tatjana Muravjova, ei peeta nende võimalusi ministriks saada kuigi suureks.

Sotsiaalministri koha täitmise eest vastutava Reformierakonna komistuskiviks võib veel saada tõik, et oravate poliitikutest riigikogu liikmed ei pruugigi tahta vastu võtta majanduslanguses aina tülikamaks muutuvat sotsiaalministri kohta. Seepärast vaetakse erakonnas ka võimalusi leida sotsiaalvaldkonnaga tuttav spetsialist väljastpoolt poliitikute ringi.